Виробництво свинини в ЄС скорочуватиметься на 1% щороку

24 грудня 2023, 16:00 1617

Суворіші екологічні норми, скорочення експортних можливостей, африканська чума свиней (АЧС), а також громадська критика призведуть до скорочення виробництва свинини в Європейському Союзі.

Про це йдеться у Прогнозі розвитку сільського господарства ЄС на 2023-35 рр. 

Прогнозується, що виробництво свинини в ЄС знизиться на 0,9% на рік до 2035 року (або майже на 2 млн т порівняно з 2021-2023 роками).

Водночас очікується, що споживання на душу населення в ЄС знижуватиметься на 0,7% на рік, впавши до 29,7 кг до 2035 року (зниження на -7% порівняно з і так низькими рівнями, зафіксованими в 2021-2023 роках).

«Виробничі потужності в Китаї, Філіппінах і В’єтнамі відновляться раніше, ніж очікувалося, що призведе до зниження попиту на імпорт, незважаючи на очікуване продовження спалахів АЧС. Навпаки, може зрости попит на імпортну свинину в США, Австралії, країнах Африки на південь від Сахари, деяких інших регіонах Азії та сусідніх європейських країнах», — прогнозують фахівці. 

Найближчим десятиліттям Велика Британія може стати найбільшим експортним напрямком для свинини з ЄС.

Сукупний ефект цих подій означає, що експорт знизиться найближчими роками, а потім стабілізується на дещо нижчому рівні до 2035 року (-620 тис. т у період з 2021-2023 по 2035 рік).