Любарецький соєпереробний завод планує збільшити потужності

21 червня 2024, 12:00 935

Основними продуктами переробки Любарецького соєпереробного заводу є соєва макуха та олія. Сьогодні підприємство переробляє 2,1 тис. т сої на місяць, проте цього обсягу замало, тому планують збільшувати потужності до 3,5 тис. т.

Про це повідомила співвласниця і комерційна директорка Любарецького соєпереробного заводу Галина Матвійчук на конференції Agro Ukraine Summit 2024.

propData.content.image
Галина Матвійчук, співвласниця і комерційна директорка Любарецького соєпереробного заводу

Ми переробляємо сою пресовим методом, а не екстракційним (видобування олії хімічним способом). Беремо сою, подаємо на екструдер, «вбиваємо» уреаза шкідливі елементи для худоби, а далі насіння йде на преси, де відбувається відокремлення олії та макухи. За допомогою цього методу ми отримуємо 12% олії та 84% макухи.

За словами Галини Матвійчук, завод сфокусував свою роботу на якості продукції, яка не містить штучних домішок, з таким продуктом підприємство виходить на експорт.

«Макуху ми експортуємо до Європи, Туреччини та Єгипту. Китай дуже любить саме пресовий метод переробки сої, але ми поки що не можемо дістатися до цього ринку, оскільки макуха швидко псується на відміну від шроту, який хоч і менш олійний, проте зберігається довше», — зазначила Галина Матвійчук.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua