У ФГ «Фортуна-2015» (Полтавська область) утримують 82 корови, з яких 24 ‒ дійні. Молоко мають намір переробляти самотужки.
Про це журналу The Ukrainian Farmer розповіла співвласниця господарства Катерина Скрильник, пише AgroTimes.
Вона зазначила, що зараз опановують нову для себе справу — сироваріння. Обладнання придбали завдяки міжнародним грантовим програмам.
«На якість молока, а, відповідно, і виготовлених із нього сирів дуже впливають корми, які споживає корова, — наголошує Катерина Скрильник. — Молоко навіть колір змінює, коли тварина споживає свіжу зелену масу. Багато хто припускався помилки, вважаючи, якщо білка та протеїну дати корові більше, то вона більше виробить молока. Навпаки — щоб не порушити травну систему тварини, потрібна велика кількість клітковини».
Господарство регулярно здає молоко у лабораторію в Полтаві, відбирає маститні проби під час кожного доїння — так контролює якість сировини.
За словами Катерини Скрильник, продуктивність поки що не надто велика: середній надій — 12-16 л на день на дійну корову. Адже фермери тільки-но започаткували племінну справу: купують у племінних господарствах худобу голштинської, української червоно-рябої, джерсейської та швіцької порід. Значна частина поголів’я — власного відтворення.