Виробництво запускали онлайн. Уже рік в Україні працює завод з рендерингу

29 квітня 2023, 14:25 5230

Джерело фото: Нива Переяславщини

ГК «Нива Переяславщини» вже під час війни запустили завод із рендерингу, який переробляє продукти тваринного походження на м’ясо-кісткове борошно та тваринний жир, тим самим завершуючи повний цикл глибинної переробки продукції. Наразі вироблений там продукт — борошно — відповідає найвищим вимогам і належить до першої категорії. Жир купують кілька виробників — як біопаливо, для косметичної промисловості та для виготовлення кормів.

Про це розповів директор підприємства Віталій Шакель.

«Нива Переяславщини»  сільськогосподарська компанія, але просто вирощування зернових чи технічних культур, то лише перший етап у ланцюгу нашого виробництва. Не секрет, що чим глибшою буде переробка сировини, тим вищою є додана вартість. По-перше, підприємство організує більше робочих місць, по-друге, отримає кошти для власного розвитку і модернізації, по-третє — це податки, сплачені з цього виробничого процесу. Саме тому якомога глибша переробка отриманого продукту завжди була головним завданням підприємства. Звідси виникає ланцюжок руху нашої продукції: вирощування зернових, переробка їх на комбікорми, вирощування тварин, м’ясопереробка  продаж великим шматком чи випуск ковбасних виробів, зрештою продаж виробленого через мережу фірмових магазинів. 

Як відмітив Віталій Шакель, навіть сама ідея будівництва була майже фантастичною, але компанія взялася за це та більше аніж рік тому завершила будівництво високотехнологічного надсучасного підприємства — чи не єдиного у своєму роді в Україні.

«Усі процеси, пов’язані з ним, характеризувалися словосполученням «вперше в Україні». Вперше ми звели виробничі потужності, вперше завезли обладнання світового виробника із глибокої переробки, вперше збудували досконалу систему очищення води та повітря і врешті першими запустили таке підприємство», — зазначає Віталій Шакель.

Він розповідає, що усі будівельні та технологічні роботи були завершені саме перед початком повномасштабного вторгнення. На початку лютого 2022 року спеціалісти — монтажники — представники данської фірми Haarslev, чиє обладнання і технологія використовується на заводі, розпочали перевірку готовності до запуску вузлів та агрегатів, але за тиждень до початку війни роботи були згорнуті, а спеціалісти відкликані. Вже готовий до запуску завод ризикував так і залишитись не введеним у експлуатацію, якби не прийняте рішення, щоб ці роботи відбулися у онлайн-режимі, У Haarslev погодились запустити завод через відеозв’язок. Перше борошно підприємство отримало вже через місяць.

«Ми забезпечуємо роботу високотехнологічного виробництва з урахуванням найсуворіших світових вимог до екологічності й безпечності технології, ми виробляємо високоякісний продукт і можемо авторитетно заявити, що все вирощене переробляємо повністю», — коментує Віталій Шакель. 

На підприємстві наразі 8 працівників, і їх абсолютно достатньо, щоб усе обслуговувати, адже система надзвичайно комп’ютеризована і розумна.