Аграріям розповіли, як послабити стрес у сільгоспкультур

01 червня 2020, 10:17 2642

Тривалі ґрунтові та повітряні посухи, приморозки, коливання денних і нічних температур — ось якою видалася весна-2020 для сільськогосподарських культур. А якщо додати до цього аномально теплу та безсніжну зиму, що дозволила вдало перезимувати численним хворобам, шкідникам і бур’янам, то загалом кількість стресів, які в поточному сезоні доводиться долати культурним рослинам, надзвичайно велика.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

«Майбутня врожайність залежить від численних факторів. Та якщо від певних загроз ми свої посіви можемо вберегти, застосовуючи високоефективні пестициди у відповідні фази росту та розвитку, то на природні чинники вплинути нам не під силу, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. — Як показує досвід, найбільше сільськогосподарські культури в період весни-літа потерпають від знижених температур та їх різких перепадів, низької вологозабезпеченості, ґрунтових і повітряних посух, градобоїв. Стресові умови ослаблюють культурні рослини, призводять до зниження імунітету, внаслідок чого ті стають надзвичайно вразливими до хвороб і шкідників. І очікувати за таких умов максимального рівня врожайності неможливо».

Наразі, відзначає експерт, молоді рослини сої, соняшнику, кукурудзи та посіви озимих культур перебувають у стресовому стані через велику амплітуду коливань температури повітря. Тому він рекомендує «підтримати» культурні рослини застосуванням комплексних препаратів, що володіють антистресовими, імуностимулюючими та адаптивними властивостями. Цим характеристикам відповідає добриво Авангард Гроу Аміно. Ауксини, гібереліни та цитокініни, що входять до його складу, стимулюють розвиток кореневої системи і надземної частини рослин. Поліетиленгліколі перешкоджають кристалізації клітинного соку, внаслідок чого клітини стають еластичнішими, а карбонові кислоти покращують постачання тканин киснем, підвищують стійкість рослин до кисневого голодування, а також сприяють утриманню вологи; культури краще переносять знижені та підвищені температури. А наявність вільних L-амінокислот рослинного походження прискорює обмінні процеси в тканинах рослин, що проявляється в інтенсивнішому синтезі антистресових речовин. Амінокислоти також сприяють кращому засвоєнню рослинами елементів живлення, що дозволяє рослині швидше адаптуватися у стресових ситуаціях.

Крім того, препарат покращує білковий обмін, підсилює активність фотосинтезу, підвищує вміст цукрів, підсилює осмотичний тиск у рослинах, дозволяючи засвоювати воду з більших глибин. Завдяки цьому культури стають стійкішими до несприятливих факторів навколишнього середовища в період росту та розвитку. В комплексі це позитивно відбивається на продуктивності культур і поліпшує якісні показники врожаю.