Український ринок пшениці демонструє стабільне зростання цін.
Основними факторами, що впливають на цінову динаміку, є зниження врожайності в Європі та Австралії, високий попит з боку азійських імпортерів і обмежена пропозиція зерна на світових ринках, повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
Вони прогнозують, що така тенденція триватиме щонайменше до кінця жовтня.
«На тлі кліматичних проблем і зниження врожаю в Європейському Союзі українська пшениця стає більш конкурентоспроможною, особливо для азійських країн. Наразі умовна ціна в портах наближається до 210 $/т, і є потенціал для зростання до 220 $/т», — зазначають аналітики.
Вагомим фактором зростання цін є також високі темпи експорту української пшениці.
«Експорт із України вже досягнув 900 тис. т, що свідчить про стабільний попит. Ринок працює «з коліс», без значних накопичень у портах, що підтримує стабільність цін», — пояснюють у ПУСК.
Додатково ціни підтримують новини з російського ринку.
«російські експортери домовилися про мінімальну ціну на свою пшеницю на рівні 250 $/т, що дає українському ринку можливості для зміцнення позицій, оскільки азійські імпортери шукають альтернативи в умовах дефіциту», — вважають експерти.
Ціна на продовольчу пшеницю також зростає на внутрішньому ринку України.
«Ціна на пшеницю 2-го класу вже перевищує 9700 грн/т, що робить внутрішній ринок більш привабливим для реалізації продукції. Обмежена пропозиція зерна стимулюватиме подальше зростання цін. Очікується, що ця тенденція триватиме до грудня – січня, коли ціни в портах можуть сягнути 230 $/т», — прогнозують аналітики ПУСК.