Експерт: Ринок органічних овочів щорічно зростає на 15%

09 травня 2018, 10:54 4615

Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%. Станом на 2017 рік вона склала близько €40 млн.

Про це розповів провідний аналітик компанії Pro-Consulting Андрій Мокряков, повідомляє Pro Capital Groupe.

За словами експерта, органічні овочі — це сегмент, який зростає постійно. Їх вирощування для дрібних фермерів обходиться несуттєво дорожче, ніж вирощування звичайних овочів, проте вартість набагато вища.

Цей тренд продиктований збільшенням попиту на здорове харчування і простежується як в Україні, так і за кордоном — підприємствам з ліцензією «Органік» набагато простіше налагодити експорт своєї продукції, вважає експерт.

Також позитивну динаміку демонструють сегменти тепличних огірків і помідорів.

«Кожен з них з 2010 року зріс більш ніж удвічі й продовжує рости, оскільки теплиці забезпечують більше одного врожаю на рік, згладжують вплив погодних умов і розтягують сезон для овочівників», — пояснює Мокряков.

Всього на сьогоднішній день в Україні виділяється 12 ключових овочевих культур. Це картопля, огірки, помідори, капуста, буряк, морква, цибуля, часник, перець, кабачки, баклажани і гарбузи. З цих 12 культур 9 показали зростання в період 2010-2016 рр.

Для довідки: за даними Мінагропроду, в 2017 році Україна зібрала 8,7 млн т овочів відкритого ґрунту, і ще 560 тис. т — тепличних. Всього було зібрано помідорів — 2,26 млн т, капусти — 1,6 млн т і цибулі — майже 1 млн т.