Експорт українського цукру скоротився удвічі

06 жовтня 2017, 10:52 3143

Українські виробники за перший місяць поточного маркетингового року поставили на зовнішні ринки 16,94 тис. т цукру, що у 2,3 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це розповіла керівника аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслани Бутило, говориться у повідомленні асоціації.

«За аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 39,9 тис. т цукру. Цьогоріч, цей показник менший більш ніж у двічі і викликано це декількома чинниками. Перш за все, це старт сезону цукроваріння, який запізнився приблизно на два тижні через несприятливі погодні умови навесні та літом. Інша причина — не досить сприятлива ситуація на міжнародному ринку», — сказала Бутило.

Як зазначається у вересні 2017 р. найбільші поставки українського цукру здійснювались до Азербайджану — 38%, Судану — 16%, Таджикистану — 13%, Туреччини та Шрі-Ланки — 8% і 7% відповідно.

За оцінками асоціації, в 2017/2018 МР експорт цукру складе близько 500 тис. т, в той час як виробництво залишиться на рівні минулого року — близько 2 млн т.


Для довідки: за результатами 2016/2017 МР вітчизняні цукровари експортували рекордні 767,3 тис. т цукру, а найбільшим імпортером українського солодкого піску стала Шрі-Ланка. 

Поточний сезон цукроваріння стартував 30 серпня. Станом на 5 жовтня працює 39 цукрових заводів та виготовлено 369,7 тис. т цукру.