Лише 4% виробництва огірків в Україні — промислове

22 квітня 2021, 09:13 4586

Найбільш розповсюдженими овочами для українського столу є помідори та огірки (окрім картоплі). І якщо раніше дані культури в свіжому вигляді споживали лише в сезон, то зараз збільшилося споживання протягом цілого року. Однак відбувається це в основному за рахунок імпортних поставок.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«В Україні не дуже розповсюджене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, так як затрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентноспроможну по ціні продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори та огірки з Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів в теплицях. Саме на цю країну припало 79% імпортних поставок помідорів та 83% огірків в 2020 році», — пояснює  аналітик УКАБ Світлана Литвин.

В Україні вирощування огірків та помідорів в основному відбувається в господарствах населення, частка промислового виробництва незначна. За останні 5 років обсяги виробництва помідорів були на рівні 2,2-2,3 млн т, із них близько 34% виробляється промисловими підприємствами. Щодо огірків, — то їх обсяги виробництва близько 1 млн т, із яких лише 4% промислового виробництва. При цьому, 10% помідорів та 25% огірків вирощуються в теплицях, зазначають в асоціації.

«Протягом останніх 5 років імпортні поставки помідорів та огірків збільшилися в 2 рази. В 2020 році було імпортовано 87 тис. т помідорів та 21 тис. т огірків. Імпортні поставки овочів мають чітко виражену сезонність, яка пов«язана з внутрішнім виробництвом. Пік надходжень імпортних помідорів припадає на травень, коли потреба в свіжих овочах в населення зростає, але внутрішня пропозиція ще недостатня. Щодо огірків, то їх максимальну кількість завозиться взимку. Мінімальні поставки обох овочів спостерігаються в червні-жовтні, коли є достатня внутрішня пропозиція», — пояснюють експерти.