Фахівці галузі впевнені, що, наприклад, виробництво чищеної цибулі на заході має географічні переваги близькості до одного з головних ринків збуту цибулі — країн ЄС, пише «Інфо-Шувар».
«В Західному регіоні можна вирощувати цибулю із врожайністтю на рівні 80 т/га. Це середній показник для півдня країни і він є цілком задовільним для проектів у Західному регіоні, які передбачають виробництво чищеної цибулі під замовлення компаній з країн ЄС. Головна перевага — економія на логістиці. Приміром, в структурі собівартості чищеної цибулі, яка постачається з південних регіонів, логістичні витрати іноді складають понад 30%», — розповідає менеджер з регіонального розвитку компанії «Хазера» Віктор Свідерський.
Він стверджує, що питання вирощування цибулі в Західній Україні полягає суто в технологічній площині.
«Західний регіон України є специфічним за кількістю опадів, температурними режимами та довжиною світлового дня. Проект з вирощування цибулі в цьому регіоні передбачає застосування спеціальних технологій з використанням гибридів т.з. «довгого світлового дня». Така технологія не є чимось новим, вона давно і з успіхом впроваджена польськими та голландскими фермерами», — наголошує фахівець.