Думка: З європейською насіннєвою картоплею Україна імпортує віруси та хвороби

27 жовтня 2019, 09:41 3422

Незважаючи на те, що багато насіннєвої картоплі Україна імпортує з Європейського Союзу, вона не найкращої якості. Часто з такою картоплею ввозяться віруси та бактеріальні хвороби.

Про це в ефірі AgroFM розповів директор «Біотех ЛТД», завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП Анатолій Бикін.

«У нас сформувалася біла пляма в управлінні якістю насіння до моменту ввезення. Ми не знаємо, як воно було вирощене та як зберігалось», — говорить Анатолій Бикін.

Задля вхідного контролю цього насіння доводиться нести додаткові витрати, зокрема, на лабораторні дослідження.

«Бульба є вегетативним органом і здатна накопичувати хвороби швидше, ніж зернівка тієї ж пшениці. Тим паче, вірусні хвороби на око неможливо розпізнати, тільки інструментальним аналізом, — говорить фахівець. — Ми витратимося на добрива, засоби захисту, а вірусна хвороба блокуватиме розвиток рослини. Її неможливо вилікувати, можна тільки не допустити».

За його словами, така ситуація з імпортом насіннєвої картоплі склалась тому, що українські фермери проводять закупівлі навесні. Тобто вони отримують залишки.

«Бувають різні обставини: то валютні обмеження, то немає грошей, — пояснює Анатолій Бикін. — Найкраще дістається клієнтам, які купують з осені».

Виробник додає, що вони тісно працюють і з українським Інститутом картоплярства. Але якщо гарні вітчизняні сорти є, то гарного насінництва в Україні немає.

«Сорт, який внесений до державного реєстру, але не використовується у виробництві, — мертвий», — додає директор «Біотех ЛТД».


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua