Окупація територій, на яких традиційно вирощувались овочі, призвела до появи нових виробників у інших регіонах. Але вони, ймовірно, отримають збитки через перевиробництво та низьку якість продукції.
Такий прогноз озвучив керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев у коментарі AgroTimes.
«На жаль, але по-іншому і неможливо. Цим виробництвом почали займатись багато компаній та фермерів, які раніше не займались аграрним виробництвом взагалі, — сказав він. — Це тягне за собою не дуже професійний підхід, і збільшення овочевих площ в окремих регіонах не завжди буде означати збільшення якості. Втім, таке заміщення відбулося, і такої залежності від імпорту, як на початку війни, навесні 2022 року, вже немає».
Тим часом ситуативні гравці-непрофесіонали вклали гроші в овочеві площі, щоб їх відразу повернути з гарним відсотком і на наступний рік зайнятись чимось іншим, припускає експерт.
«Такі гравці будуть йти з ринку вже за результатами цього сезону. Не вважаю, що вони мають плани ставати професійними виробниками цибулі на все життя, — зазначив Хорев. — І вони, ймовірно, понесуть збитки — адже ми вже третій місяць спостерігаємо, як валяться ціни на цибулю, а найближчим часом вони можуть упасти навіть нижче собівартості».