Україна виробляє лише 40% рису від внутрішньої потреби

20 лютого 2017, 13:30 2611

Україна власним виробництвом рису забезпечує 40% від внутрішньої потреби.

Про це в інтерв’ю Agravery.com розповів директор Інституту рису НААН Володимир Дудченко.

«Власним виробництвом ми забезпечуємо 40% рису від внутрішньої потреби. Зібрали минулоріч близько 50 тис. тонн зерна з площ у 12 тис. га, середня залікова урожайність була на рівні 57 ц/га. Найбільші площі наразі зосереджені на Херсонщині — понад 7,5 тис. га. Лідерами з виробництва та площ є наш ДПДГ «Інститут рису» із площею у 1,5 тис. га, а також підприємство «Маяк» з Одещини, що має 1,2 тис. га», — розповів Дудченко.

За його словами, основним завданням на сьогодні є забезпечення України 100% українським продуктом. Проте законодавчі перепони та невпевненість виробників у завтрашньому дні не дають цього зробити.

«Українське рисівництво як галузь на сьогодні забуте, ми хіба що отримуємо нижчий тариф на воду — вартість подачі утричі менша, ніж під інші культури. Проте ми рук не складаємо, скоріше навпаки — розвиваємось всупереч обставинам», — зауважив директор Інституту рису НААН.

Він додав, що рисівництво можна розвивати не лише в південних областях.

«Це абсолютний міф, що потенціал у рисівництві має лише південь, Одещина чи Херсонщина. Насправді ареал значно більший», — сказав Дудченко.

«Вже третій рік поспіль ми займаємось впровадженням технології вирощування рису на краплинному зрошенні за схемою «соя-рис-кукурудза-рис». Це дає можливість отримувати у господарствах під 100 тонн рису з одного га. Для того, аби максимально наблизити практику до світових стандартів, ми працюємо іще з одинадцятьма країнами, які уже мають подібний досвід. Минулого року ми у інституті навіть проводили міжнародний семінар, на який з’їхались фахівці, що займаються цією проблематикою, із Бразилії, Японії, Туреччини, Ізраїлю», — розповів експерт.