Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
«Минулого року близько 8% вирощених кавунів було експортовано. Через значну вагу даного товару, основними покупцями були країни, що знаходяться географічно поряд з Україною. Основні країни-імпортери українських кавунів в 2020 р. були Молдова (29% української експортної виручки), Польща (21%), Латвія (17%), Литва (15%) та Білорусь (10%). Імпорт кавунів також присутній, але він незначний і знаходиться на рівні 1% загального українського фонду споживання», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Щодо світового виробництва кавунів, то 80% їх вирощується в Азії. Це цілком закономірно, адже для вирощування кавунів потрібна велика кількість сонячного світла та тепла. Однак полюбляють його практично всі країни світу.
«Згідно даних FAOstat, світовим лідером по споживанню кавуни є жителі Вірменії (47 кг на рік на 1 людину), далі слідує Албанія (43 кг/рік/1 людину), Гаяна (28 кг), Туркменістан та Чорногорія (по 27 кг на людину в рік). Рівень споживання кавунів в Україні залишається відносно низьким — близько 4 кг на людину в рік», — зауважили в УКАБ.