Зберігати овочі за перебоїв із постачанням електроенергії досить складно — необхідно враховувати багато особливостей.
Про це повідомив міжнародний консультант зі зберігання овочів Павло Булгаков у своїй колонці на AgroTimes.
За його словами, слід знати культуру, її фітосанітарний стан, обсяг і заповненість сховища, обсяг вільного повітря, наявність спеціального обладнання, терміни зберігання та інші умови.
«Охолоджені морква, буряк, капуста білоголова можуть витримати відключення від електроенергії до двох діб. Так, перепади температури — недобре для них, оскільки починається розігрівання продукції, але не настільки критично, щоб сказати, що ці овочі одразу зіпсуються. Але вони матимуть більший відсоток втрат, ніж за стабільного постачання електроенергії», — зазначив Павло Булгаков.
Він додав, що картопля теж не любить тривалої перерви електропостачання: «Добу-півтори вона перенесе, але потім потрібно хоча би провітрити приміщення».
За словами експерта, цибуля в сухому задовільному стані витримує без електроенергії 4-5 діб. Після цього хоча б вручну слід відкрити клапани та випустити повітря, що зібралося зверху. Або за допомогою невеликого генератора запустити вентилятори і хоча би просто прокачати повітря.
Проте деякі культури дуже чутливі до коливань температури.
Наприклад, пекінська капуста за відключення електрики на 12 годин може загорітися. Особливо за зберігання в горизонтальному положенні в коробах обсягом більше одного кубометра. Чотири години без електроенергії їй не зашкодять, але 12 годин нанесуть непоправної шкоди.
Щоб цьому запобігти, купують генератори.
«Так, це дуже дорого. А з іншого боку — дешевше, ніж втратити продукцію або намагатися її терміново продати», — підсумував експерт.