Зменшення споживчих цін на овочі у серпні 2023 року прискорилось до 37,6%, тоді як у липні воно складало 18,2%.
Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Загалом ціни на овочі в останній місяць літа зменшились на 22,3% проти грудня та на 25,7% — проти серпня 2022 року. Це значною мірою сприяло зменшенню споживчих цін на товари і послуги, яке триває вже 2 місяці поспіль: у серпні проти липня — на 1,4%, у липні проти червня — на 0,6%. Ще більш відчутно зменшились ціни на продукти харчування — на 3,9% у серпні проти 2,1% у липні.
Як зазначив директор ННЦ ІАЕ академік НААН Юрій Лупенко, серед продуктів харчування у серпні зменшились споживчі ціни на фрукти (-4,2%), масло (-0,9%), олію соняшникову (-0,5%), сир і м’який сир (-0,3%), хліб і хлібопродукти (-0,2%) та яйця (-0,1%). Ціни на рибу та продукти з риби, які у липні зросли проти червня на 0,7%, залишились на тому ж рівні.
Водночас зросли ціни на цукор — на 2,0% проти 1,2% у липні, м’ясо і м’ясопродукти — на 1,2% проти 1,4%, хліб — на 0,5% проти 0,3%, молоко — на 0,2% проти 0,2% у липні, макаронні вироби — на 0,1% проти 0,2%, зазначив директор ННЦ ІАЕ.
За прогнозними оцінками науковців, подальше надходження на ринок продукції урожаю 2023 року, насамперед овочів та фруктів, продовжить свій тиск на зниження споживчих цін принаймні у вересні, а, можливо, і в жовтні-листопаді. Водночас ціни на продукти переробки, які більшою мірою залежні від вартості енергоресурсів та мають тривалі терміни зберігання, продовжать своє зростання в перші місяці осені, ймовірно, у незначних масштабах, підсумував Юрій Лупенко.