Смак передається за допомогою електростимуляції язика.
Працює це так: на стороні відправника є реальний лимонад, в який занурюють спеціальний pH-прилад, який встановлює кислотність напою. Ще один датчик тим часом аналізує колір рідини. Потім ці дані передаються на спеціальну кружку з підсвічуванням і електродами, куди наливають звичайну воду. Піддослідний п’є цю рідину, торкаючись язиком електродів, які за допомогою слабких електричних імпульсів відтворюють в роті оригінальний смак напою.
Систему перевірили на 13 добровольцях. Їм дали спробувати справжній лимонад трьох кольорів: жовтого, зеленого і мутного білого, а також віртуально відтворений. При цьому піддослідним не казали, п’ють вони реальний напій чи воду з додаванням технологій. У більшості випадків лимонадом визнавали всі напої, але реальний називали більш кислим.
Науковці зауважують, що це може бути пов’язано з тим, що велика частка відчуття смаку пов’язана з запахами, які їх розробка поки що відтворювати не може. В майбутньому вони планують продовжити розвиток технології і в цьому напрямку, передає Platforma.