Експеримент провели на свинях, курях, кажанах та ховрахах, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України.
Перші результати показали, що фруктові кажани та ховрахи сприйнятливі до інфікування SARS-CoV-2, у той час як свині та курчата — ні.
«У ході досліду збудників вірусу SARS-CoV-2 вводили тваринам у ніс, аби імітувати природній шлях інфікування. Зокрема, вчені досліджували, чи інфікуються тварини, чи розмножуються збудники, чи проявляються симптоми захворювання. Крім того, було проведено тестування, аби визначити, чи можуть тварини виділяти патогени і таким чином нести потенційну небезпеку для людини. В умовах експерименту ні свині, ні курчата не інфікувалися SARS-CoV-2. Відповідно до наявної нині інформації, вони не підлягають дії вірусу і відповідно, не несуть ризику для здоров«я людини», — пояснюють в АСУ.
Зокрема, важливою знахідкою вважають сприйнятливість ховрахів, оскільки їх можна використовувати у якості модельних тварин для тестування вакцин чи ліків.
Повна оцінка всіх тестових серій займе деякий час, тож остаточні результати вчені очікують на початку травня.