Цей новий біофортифікований сорт міг би допомогти людям, що страждають від дефіциту заліза у всьому світі, говориться у повідомленні JIC.
Пшениця містить залізо, але в частинах рослини, які відокремлюють при виробництві білого борошна. Використовуючи оприлюднений геном пшениці, доктор Джеймс Коннортон разом з колегами локалізували два гени, що задіяні в транспортуванні заліза. Після цього один з генів використали для спрямування більшої кількості заліза в ендосперм, що призвело до появи сорту пшениці, в якому утворюється вдвічі більше заліза, ніж у комерційних сортах.
«Цей прорив означає, що вищий рівень заліза в самій пшениці може замінити додане залізо в повсякденних продуктах харчування, таких як біле борошно та сніданки, допомагаючи приблизно 1 млрд людей, які страждають на дефіцит заліза в усьому світі», — сказав один з дослідників доктор Жаннеке Балк.