Дослідники з Університету Каттоліки в П’яченці (Італія) розробили нове добриво з відходів виробництва кисломолочних бактерій.
Про це повідомляє phys.org.
«Кисломолочні бактерії широко використовують у харчових продуктах і нутрицевтиках. Зазвичай для цього їх очищують спеціальними установками, після чого тільки в Італії виникає кілька тисяч тонн відходів», — зазначає координатор дослідження, професор харчової мікробіології П’єр Сандро Коккончеллі.
Дослідники використали ці відходи у виробництві добрив і біостимуляторів у сільському господарстві. Випробування зосередили на тепличному вирощуванні томатів і салату. Отримані результати показали, що завдяки відходам з кисломолочних бактерій можна зменшити кількість хімічних азотних добрив на 30%, не зменшуючи при цьому урожайність. Також новітні препарати покращили деякі фізіологічні характеристики рослин.
Науковці також підрахували, що такий підхід може на 40% зменшити викиди парникових газів, пов’язаних із виробництвом хімічних добрив.
«Розширені хімічні, мікробіологічні та екотоксикологічні аналізи виключили будь-який негативний вплив на навколишнє середовище та ґрунт. Водночас вони показали позитивний вплив мікроорганізмів на ріст і захист рослин», — пояснив співавтор дослідження, професор Едоардо Пуглісі.
Науковці додали, що їхнє дослідження актуальне у контексті європейської стратегії Farm to Fork («Від ферми до виделки»). Вона передбачає скорочення до 2030 р. використання добрив на 20%, використання хімічних пестицидів на 50% та втрат поживних речовин з ґрунту на 50%.
Зазначили також, що геополітична ситуація і особливо війна в Україні різко підняли ціни на сировину для хімічних добрив. Тому розширення використання промислових відходів сьогодні має велике значення.