Частки українських яєць, курятини та цукру в споживанні ЄС не перевищують 3%

21 березня 2024, 08:45 925

Частка української продукції, імпорт якої у Євросоюзі планують обмежити, мізерна.

Як повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», український цукор, м’ясо птиці та курячі яйця не мають реального впливу на європейських виробників.

Фахівці наводять дані щодо присутності цих українських продуктів на ринку ЄС: 

  • частка імпортованих українських яєць у споживанні ЄС — менше 1% (орієнтовний розрахунок: 1 громадянин ЄС (із 500 млн) протягом року споживає лише 2 українських яйця);
  • частка імпортованого українського м'яса птиці в споживанні ЄС становить менше 2% (приклад: 1 громадянин ЄС протягом року споживає 4 порції нагетсів із 6 штук із українського м’яса птиці);
  • частка імпортованого українського цукру у споживанні ЄС становить менше 3% (приклад: 1 громадянин ЄС протягом року споживає лише 44 чашки кави з 1 ложкою українського цукру).

За підрахунками УКАБ, запровадження обмежень на ці три продукти призведе до втрати Україною валютної виручки в розмірі €242 млн.

«Втім, за результатами розгляду запропонованого Регламенту ЄС, європарламентарі повернули на опрацювання євроінституціям додаткові правки: значне розширення переліку продукції на зернові та продукти їх переробки, а також мед; при зміні референтних термінів на 2021-2023 роки. За попередніми розрахунками УКАБ, прийняття цих правок може призвести до втрати українською економікою валютної виручки на суму майже €1,7 млрд», — підрахували в асоціації.

Важливо наголосити, що підтримка цих пропозицій може суттєво вплинути на стримування російської агресії: з кожного важко заробленого, але недоотриманого 1 євро приблизно 25 центів не потраплять до українських захисників на передовій через закуплену амуніцію чи надання фінансової та іншої підтримки.