Лише 9% від зареєстрованих сортів твердої пшениці придатні для переробки

26 вересня 2024, 10:25 1733

В Україні нараховується близько 70 сортів пшениці, з них 51 — української селекції і 19 — іноземної, але найбільш популярними серед аграріїв є 18 сортів, із яких 5 іноземних і 12 — української селекції.

Такими даними поділився директор «Агро-Юг-Сервіс» (ТМ «Аміна») Аліхан Малачієв під час всеукраїнської конференції «Розвиток попри війну: зерно і переробка».

Він розповів, що на підприємстві у 2023 році зробили аналіз 42 сортів твердої пшениці, й лише 5 із них підходило для виробництва. Цього року проаналізовано 72 сортів, і з них потрібної якості лише 8, тобто всього 9% від загальної кількості сортів.

Серед сортів твердої пшениці, які відповідали вимогам переробників, — Тамадур, Діадур, Тера, Єлісей, Харківська 39, Нащадок, Бурштин, Спадщина.

Аліхан Малачієв додав, що у 2023/24 МР було мало пшениці, яка б відповідала вимогам переробників. Він виокремив показники, яким мала відповідати сировина:

  • клейковина — 27-31;
  • склоподібність — 75-100;
  • натура — 790;
  • ІДК — 85-95.

«Якщо в довоєнний 2021 рік було імпортовано до України 3,5 тис. т борошна і крупки твердих сортів, то торік імпорт зменшився до 2,5 тис. т. Макаронних виробів із пшениці твердих сортів 2021 року було імпортовано 36 тис. т, 2023 року — 18 тис. т. Скорочення відбулося вдвічі. Це пояснюється зниженням купівельної спроможності українців та виїздом частини населення за кордон», — зазначив Аліхан Малачієв.

На його думку, щоб українську продукцію зробити конкурентною, замінити імпорт та експортувати, аграрії повинні вирощувати пшеницю за встановленими стандартами. Для цього потрібно сертифікувати сорти відповідно до вимог переробних підприємств.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua