З України за перші 9 місяців 2023/24 МР було вивезено майже 3,8 млн т соняшникового шроту, що на 23% перевищило показник в аналогічний період минулого сезону та стало максимальним значенням для вересня – травня за останні 4 сезони.
Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».
Основним імпортером українського шроту поточного сезону залишається Євросоюз із часткою 45% (39% у попередньому МР). Експорт шроту у вересні – травні 2023/24 МР в даному напрямку збільшився на 41%, тоді як до Китаю скоротився на 12%.
Зазначається, що ЄС затвердив «захисне мито», що набирає чинності 1 липня, на імпорт більшості зернових, олійних і продуктів переробки російського та білоруського походження в розмірі 95 €/т імпортованої до ЄС продукції.
«В олійному секторі найбільше це може вплинути на ринки шротів. Обсяги експорту даної продукції російського походження до Євросоюзу були вагомими, і переорієнтувати їх на інші ринки буде досить проблематично. Але з огляду на географічне наближення до глобального світового імпортера — азійського ринку, частину обсягів може бути переорієнтовано в даному напрямку, зокрема до Китаю», — пояснюють фахівці.
Таким чином, у новому сезоні очікується загострення конкуренції на китайському ринку, що може призвести до подальшого скорочення на ньому частки українського соняшникового шроту на користь російського.
Водночас дана ситуація може позитивно вплинути на обсяги відвантаження українського соняшникового шроту на європейський ринок. Країни ЄС поточного сезону збільшили імпорт українського продукту на 6%, до 1,2 млн т (за липень – травень 2023/24 МР — дані Єврокомісії), однак обсяг імпорту російського продукту за цей же період теж збільшився на третину — до 775 тис. т.
«Захисне мито» ЄС також може добре позначитися на українському ринку ріпакового шроту, особливо напередодні старту переробки ріпаку. Так, для даного сектору Євросоюз є основним ринком реалізації з часткою близько 73%, де український продукт досить серйозно конкурує з російським та білоруським. Зокрема, частка російського ріпакового шроту в загальному імпорті країнами ЄС цього продукту становить поточного сезону 41%, білоруського — майже 32% та лише близько 21% — це український шрот», — підсумовують аналітики.