Стартують держзакупівлі харчування для ЗСУ: передбачено низку змін

21 листопада 2024, 19:00 821

Державний оператор тилу (ДОТ) оголосив закупівлі харчування для Збройних сил України на перше півріччя 2025 року.

Очікувана вартість закупівель — понад 20 млрд грн, повідомляє пресслужба відомства.

«Ми повинні надати військовослужбовцям високоякісне та різноманітне харчування, зокрема через покращення його якості та впровадження сучасних стандартів і новітніх технологій», — зазначив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.

Наразі першим етапом торги оголошені за поточною моделлю, яка передбачає, що постачальник самостійно визначає виробників для товарів, які постачаються до Збройних сил України. Водночас для покращення якості продуктів і посилення процесу контролю в новому договорі вже передбачено низку змін: деталізація описів продуктів, розширення об’єктів аудитів та перевірок, оновлення вимог до транспортування, перегляд штрафних санкцій тощо.   

Другим етапом планується оголошення проведення закупівель для нової пілотної моделі закупівель, яка була презентована у вересні 2024 року. Цього тижня вже було оголошено рамкові угоди на сигнальні торги для виробників за окремими категоріями, а саме овочі та фрукти, ковбасні вироби, м'ясо, молочні вироби та риба. Саме ці категорії товарів були обрані, як такі, що потребують підвищеної уваги у питанні якості. Пілотний проєкт постачання діятиме паралельно з поточною моделлю у 2025 році в 5 областях: Київській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Кіровоградській. Наразі ДОТ обирає контрагентів для подальшої кваліфікації та проведення, власне, сигнальних торгів, які заплановані на середину грудня.

«Цього року ми оголошуємо закупівлі заздалегідь, ще в листопаді, щоб гарантувати сталість постачання для військовослужбовців. Поточна логістична модель є відпрацьованою, знайомою та зрозумілою для учасників ринку, тому вона залишається передусім в областях, де проходить лінія зіткнення. Водночас «пілот» має низку переваг, що дозволить підвищити контроль якості товарів та прямий контакт безпосередньо з виробниками», — зазначила директорка програми харчування ДОТ Галина Літош.