Про це повідомила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева на своїй сторінці у Facebook.
«Експорт української продукції до ЄС за звітний період збільшився на 30,8% (або на $697,9 млн) до $2,967 млрд», — повідомила вона.
Імпорт збільшився на 12,1% (або на $132,7 млн) і становив $1,227 млрд.
Трофімцева зазначила, що найбільшу частку в товарообігу з ЄС зайняли: Нідерланди — 17,6%, Іспанія — 13,7%, Польща — 13,1%, Німеччина — 10,8%, Італія — 10,8%, Франція — 5,7%, Великобританія — 4,1%, Бельгія — 3,2%, Португалія — 2,9%, Угорщина — 2,9% та Ірландія — 2,7%.
Найактивніше продавали:
- зернові злаки (кукурудза, пшениця, сорго тощо) — $1,405 млрд;
- олія (соняшникова, соєва, ріпакова або свиріпова тощо) — $610,5 млн;
- залишки і відходи харчової промисловості (макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування соняшникової олії, соєвої олії, відходи від виробництва крохмалю, цукру тощо) — $272,8 млн;
- насіння олійних культур (насіння свиріпи або ріпаку, соєві боби, насіння соняшнику, насіння інших олійних культур) — $177,4 млн;
- м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці — майже $86 млн;
- плоди, горіхи та цедра (інші горіхи, плоди та горіхи сирі або варені тощо) — $53 млн;
- вироби із зерна та хлібних злаків — $36,4 млн;
- мед — $34,6 млн;
- кондитерські вироби з цукру — $22 млн;
- продукти з какао-бобів, шоколад — $19,9 млн;
- продукти переробки овочів, плодів (томати, приготовлені або консервовані без оцту, овочі, консервовані з оцтом тощо) — $19,7 млн.