Значні обсяги ягід вирощуються у країнах ЄС, проте попит на цю продукцію залишається суттєво вищим, ніж власне виробництво, говориться у повідомленні «Українського клубу аграрного бізнесу».
Як зазначають експерти, за 7 місяців 2017 р. найбільше з України в ЄС експортували: суниці та полуниці підготовленої — 34,2% на $3,150 млн, малини, ожини, шовковиці, смородини — 65,8% на $6 млн.
«За останні роки українські підприємства наростили експорт полуниці в ЄС з $442 тис. в 2013 р. до $1,3 млн у минулому році. За перше півріччя 2017 р. обсяг полуниці у грошовому виразі склав $1,45 млн, і за рік може перевищити $2 млн», — вважають експерти УКАБ.
Вартість експорту малини, ожини, бузини, смородини, порічок теж стрімко зросла з $1,2 млн у 2013 р. до $14,5 млн минулого року. Темпи зростання залишаються такими ж стрімкими й цього року. За перше півріччя 2017 р. експорт цих видів ягід становив $5,4 млн, що у 2,16 рази перевищує показники аналогічного періоду 2016 р. ($2,5 млн). Ці показники перевищують п'ятирічні у 10 разів ($533 тис.).
«Україна має потенціал до нарощення експорту завдяки конкурентним цінам і дешевшому логістичному плечу, порівняно з країнами Південної Америки та Африки. Для подальшої підтримки зростання частки України в європейській торгівлі ягодами, для вітчизняних підприємців важливим залишається розвиток інвестиційної, логістичної та технологічної інфраструктури, що дозволить концентрувати ланцюги доданої вартості в даній галузі», — сказали в УКАБ.