Торік Україна виготовила 30% замороженої продукції, решта — експорт

27 квітня 2024, 14:25 1972

До 2022 року в Україні заморожена продукція вітчизняного виробництва складала 73%, імпорт, відповідно, — 27%. Торік ситуація стала кардинально іншою — ввезена заморожена продукція склала 71%, а те, що було виготовлено в Україні, — 29%.

Про це під час своєї презентації на міжнародному дегустаційному конкурсі Favorite Food&Drinks 2024 розповіла керівник відділу розвитку компанії «Ярофрут» Марина Данилюк.

Марина Данилюк, керівник відділу розвитку компанії «Ярофрут»

29% — це ті господарства, яким 2023 року вдалося втримати й налагодити свою роботу на українському ринку попри всі виклики. Торік лише з Польщі до України було завезено 2,6 млн кг заморожених ягід, фруктів та овочів. Серед інших імпотерів — Нідерланди, Бельгія, Австрія, Німеччина та Сербія.

Зростання імпорту замороженої продукції відбулося внаслідок геополітичних та економічних факторів, які виникли з початком війни. Як приклад, велика частка фермерських господарств, які вирощували плодоовочеві культури, знаходилась на територіях, що були окуповані або опинилися під обстрілами.


Для довідки: «Ярофрут» (Львівщина) є лідером із виготовлення та постачання високоякісних заморожених ягід, фруктів і овочів для харчової промисловості та HoReCa.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua