В Україні пропонують ввести обов’язкову фортифікацію борошна

26 вересня 2018, 12:39 3041

Верховна Рада України зареєструвала законопроект №9117 «Про фортифікацію борошна».

Як говориться у пояснювальній записці до проекту закону, метою прийняття документу є зміцнення та збереження здоров'я населення, пов'язаних нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів, поліпшення демографічної ситуації в Україні.

«Пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється  на території України, підлягає обов'язковій фортифікації фолієвою кислотою (вітаміном В9) відповідно до вимог цього закону», — говориться у проекті.

Депутати пропонують узаконити рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я.

«Збагачення пшеничного і кукурудзяного борошна є профілактичним методом, в якому використовуються продукти харчування, спрямованим на поліпшення з плином часу статусу населення за поживними мікроелементів. Цей метод може використовуватися паралельно з  іншими заходами з тим, щоб знизити дефіцит вітамінів і мінеральних речовин, якщо цей дефіцит є проблемою охорони громадського здоров'я», — йдеться в документі.

Законопроектом пропонується визначити правові, економічні та організаційні основи забезпечення населення безпечною і якісним борошном, збагаченої вітамінами, мінеральними речовинами і мікроелементами.

Зокрема, документ визначає, що обов'язкова фортифікація фолієвою кислотою (вітамін В9) пшеничного борошна вищого і першого сортів, виробляється суб'єктами господарювання і вводиться поетапно: з потужністю понад 150 т зерна на добу з 1 січня 2020 р.; потужністю від 50 до 150 т зерна на добу з 1 липня 2020 р.; потужністю менше 50 т зерна на добу з 1 січня 2021 р.