Лохина встановила абсолютний рекорд падіння цін

19 липня 2024, 11:16 124139

Тенденція стрімкого зниження цін на лохину тривала цього тижня на ринку України.

За інформацією аналітиків EastFruit, фермери вже пропонують свою ягоду за цінами від 80 грн/кг, що близько $1,9 або 1,8 євро за кілограм.

«Це абсолютний ціновий антирекорд по лохині в історії України. Ба більше, малина для свіжого ринку зараз продається оптом не дешевше 100 грн/кг, а малина для заморозки — від 60 до 80 грн/кг», — зазначають аналітики.

Вони нагадали, що раніше шоком для виробників було епізодичні та нетривалі зниження цін на ягоду до 2,5 $/кг. А були часи, коли оптова ціна на лохину не опускалася нижче 6-7 $/кг.

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак вбачає одразу кілька чинників, що призвели до такої ситуації, але не вважає наявний стан справ трагедією для лохинової галузі України.

«Зниження цін на лохину — це неминучий процес зростання виробництва цієї ягоди у світі. Ціни нижче 2 доларів за кг свіжої лохини вже давно є звичайним явищем для фермерів у найбільших країнах-експортерах. І це дуже важливо, як не парадоксально, саме для майбутнього цієї ягоди, бо доступна ціна на неї стимулює споживання, а також примушує виробників та інших учасників ринку шукати резерви для підвищення ефективності вирощування та маркетингу», — каже Андрій Ярмак.

Він зауважив, що Україні зовсім не обов’язково продавати лохину за такою низькою ціною.

«Українська ягода може мати низку беззаперечних переваг на ринку перед конкурентами, однак ці переваги потрібно навчитися комунікувати та «продавати», подібно до того, як це роблять українські виробники яблука. Ще на ранніх етапах розвитку виробництва лохини ми неодноразово говорили, що наявна структура ринку України неминуче призведе до подібних цінових шоків для фермерів. Зокрема, для того, щоб виходити на прямий експорт, виробники повинні мати змогу збирати, охолодити, відсортувати та упаковувати від 20 тонн лохини однорідної якості протягом двох днів. На сьогодні 99,9% виробників такої можливості не має, тому вони змушені продавати продукцію на місцевий ринок, можливості якого також обмежені та ще більш різко знизилися після повномасштабного вторгнення», — зазначає експерт.

Він вважає, що, попри порівняно невисоку ціну, вирощування лохини в Україні може і має залишатися вигідним. Однак тим, хто не може виходити на прямий експорт, потрібно або продовжувати укрупнюватися та інвестувати в інфраструктуру, або об’єднувати зусилля з іншими фермерами. Уже зараз навіть прямі продажі для дрібних виробників лохини не приносять тих результатів, що були ще 3-4 роки тому, і «залишатися на плаву» далі буде навіть їм дедалі складніше.

«Я вважаю, що цього року ми побачимо великий приріст у сегменті замороженої лохини України, попри терористичні атаки по енергетичній інфраструктурі країни. Ще 3-4 роки тому ринок замороженої лохини практично не існував, а зараз він стає дуже масовим. Попит на українську заморожену лохину є як в ЄС, так і в Азії. А це додаткова підтримка для і ринку свіжої лохини, і для її виробників», – додає Андрій Ярмак.