Ціни на суницю садову в Україні цього року були цілком прийнятними на тлі собівартості, тому можливість заробити у фермерів була.
Таку думку висловив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник у блозі на AgroTimes.
«Урожайність суниць садових цього року по Україні була доволі непоганою. Кількість зібраних ягід виявилася навіть більшою за очікування навесні. Це при тому, що вже другий сезон поспіль на ринку були відсутні ягоди з окупованих територій півдня, постачальники з інших регіонів України змогли задовольнити попит», — зазначив він.
Географія вирощування суниць садових доволі широка: є великі плантації на Закарпатті, Львівщині, Волині, Тернопільщині, Вінниччині, Одещині, Житомирщині.
Водночас через дощову погоду в червні з якістю ягід були постійні проблеми, додає Баштанник.
«Середня гуртова ціна для виробників протягом сезону становила 40-50 грн за кілограм. На ягоди, зібрані після дощу, ціна була орієнтовно на 20% нижчою. Однак ті фермери, яким щастило і яких оминала негода, свій товар продавали дорожче на 10%, тобто навіть трохи дорожче, ніж минулого сезону. Фермери мали побоювання, що на піку сезону ціна сильно просідатиме, але цього не відбулося через значну ємкість ринку. Суниці споживачам добре знайомі, їх чекають, їх люблять, тож купують доволі активно», — запевнив фахівець.
За його словами, реалізація переважно відбувалася на свіжий ринок, адже ціна на ягоди була доволі високою, що стримувало попит переробників. Крім того, переробники не дуже хотіли ризикувати, приймаючи ягоди на заморожування, оскільки є проблеми з постачанням до Польщі.
«Де-юре Польща не має підстав не приймати чи не пропускати українські ягоди. Однак фактично поляки роблять усе, щоб не допустити нашу продукцію на свій ринок. Наші польські партнери прискіпливо ставляться до кожної букви й коми в документації. Вони відбирають зразки продукції для аналізу, і результатів цих аналізів потрібно чекати тиждень-півтора. Якщо в разі постачань заморожених ягід експортер з України має додаткові витрати за простій машини, то в разі експорту свіжих ягід це загрожує втратою продукції», — підсумував експерт.