Експерт: Лише 5% бджолосімей в Україні загинуло від отруєння пестицидами

14 червня 2020, 08:00 3162

Кількість випадків загибелі бджіл сягає 4-5% від загального числа бджолосімей, зареєстрованих в Україні. А у багатьох регіонах — і того менше.

Про це з посиланням на дані, які були озвучені на нараді керівників бджільницьких асоціацій та Державної служби із захисту прав споживачів, розповів директор Інституту тваринництва НААН Євген Руденко.

При цьому, зазначає фахівець, від неправильного формування бджолосімей в зиму, неякісного корму, порушення правил годівлі бджіл восени, неправильних дій щодо лікування варроозу бджіл взимку і навесні показники загибелі доходять до 10-15%. Інколи — до 30%.

«Ніхто не проводить дослідження на встановлення справжніх причин загибелі бджіл узимку, але за сукупністю явних ознак тих чи інших порушень утримання бджіл або заразних хвороб, причини загибелі бджіл не пов'язують із токсикозом від отруєння пестицидами», — говорить Руденко в інтерв'ю Agroexpert.

Він погоджується, що проблема токсикозів дійсно існує, іноді вона носить масштабний характер, але явно не є основною.

На його погляд, в основі цієї проблеми лежить відсутність розуміння і діалогу між двома сільгоспвиробниками.

В системі «бджоляр — фермер» бджоляр повинен чітко дотримуватися послідовності та правильності виконання технологій утримання бджіл, виробництва продукції, переробки та зберігання. Фермер або інший сільгоспвиробник продукції рослинництва повинен дотримуватися правил Належної сільськогосподарської практики (Good Agricultural Practice), які гарантують охорону навколишнього середовища і бджіл зокрема.

«Там, де обидві сторони досягли взаємного розуміння проблеми, отруєння бджіл немає або воно зведене до мінімуму», — каже Руденко.

Загалом до топ-10 основних факторів загибелі бджіл він відносить поширення паразитів, хвороб і природних ворогів бджіл, застосування пестицидів у сільському господарстві, зменшення природної кормової бази бджіл і несприятливий вплив змін клімату.

«Однією з основних проблем у бджільництві залишається варрооз. Це пов'язано як із безпосереднім негативним впливом кліща на життєдіяльність бджіл, який призводить до загибелі, так і з непрямим ефектом, коли кліщ знижує імунітет і загальну резистентність бджіл, що призводить до виникнення і розвитку заразних хвороб (вірусні, гнильці, мікози, ноземоз тощо)», — розповідає директор Інституту тваринництва. У свою чергу, додає він, ці хвороби викликають загибель бджіл.

Руденко акцентує, що для успішного розвитку бджолярства в Україні пасічникам потрібно підвищувати рівень своїх знань. І що важливо — відрізняти науково обґрунтовані рекомендації від «порад бувалих бджолярів», які ні до чого хорошого не призводять. А також організовуватися у дієві бджолярські союзи.

«Бджолярам і виробникам продукції рослинництва потрібно зробити крок назустріч один одному. Саме діалог і взаєморозуміння зроблять бізнес обох сторін успішним», — підсумував директор Інституту тваринництва НААН.