Іноземної свинини в Україні стало у 8 разів більше

11 вересня 2018, 14:15 1782

Імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса в Україну за три літні місяці свиней склав 10,5 тис. т, що у 8 разів більше, ніж за відповідний період минулого року.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України з посиланням на дані офіційної статистики.

З початку 2018 р. імпорт свинини склав 15,7 тис. т (у 7,5 разів більше, порівняно з 2017-м).

Як зазначається, ці об'єми коштували підприємствам-імпортерам майже $30 млн.

«Наразі спостерігаємо пожвавлення надходження свинини з-за кордону та скромніший експорт (за січень-серпень 2018-го на зовнішні ринки, — переважно Гонконг, В»єтнам та Грузія, — спрямували 1,3 тис. т, що на 3 тис. т менше ніж за відповідний період 2017-го)», — зазначили в асоціації.

Поштовхом цьому стала слабша пропозиція свинини в середині країни, ніж торік, та наближеність внутрішніх цін до європейських, пояснили експерти.

«Тим не менш, за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво «закриває» потребу вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%. Це означає, що споживачі споживатимуть переважно вітчизняне м'ясо свиней. А основними реципієнтами «закордонної» свинини виступають м'ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину», — коментують в АСУ.