Прогноз: Свинина може подорожчати на 10% до кінця року

06 липня 2018, 08:00 5570

Тенденція підвищення цін на свинину в 2018 р. збережеться, але темпи подорожчання цього виду м’яса сповільняться.

Про це поінформувала завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Боднар, говориться у повідомленні інституту.

Як зазначається, аналіз цінового продовольчого ланцюга від закупівельних цін на свині до роздрібних цін на свинину, проведений науковцями, свідчить про поступальне цінове зростання в усіх його ланках з початку минулого року, яке призупинилося лише у травні 2018 року.

Закупівельні ціни на свиней І і ІІ категорій протягом 2017 року збільшилися в 1,5 раза — з 29379 грн/т до 44278 грн/т. Торік найбільші стрибки цін спостерігалися з травня по червень (11%) та з вересня по жовтень (15%).

«З початку 2018 року темпи зростання цін суттєво зменшилися і протягом січня-квітня склали в середньому 1% на місяць. Станом на травень 2018 року ціни почали знижуватися та середній рівень закупівельної ціни на свиней І та ІІ категорії складав 44752 грн/т, що на 3,3% нижче, ніж у квітні 2018 року», — зазначила Ольга Боднар.

За її словами, динаміка цін в межах кожної області суттєво коливається, тому відсутня постійність у лідерстві за рівнем цін. У травні 2018 року в переважній більшості областей цінові тенденції відповідали динаміці в цілому по Україні. Проте у Харківській та Кіровоградській областях ціни були найвищими — 48,7 тис. грн/т та 47,5 тис. грн/т відповідно. Найнижчі ціни відмічалися у Сумській (39,8 тис. грн/т) і Луганській (37,2 тис. грн/т) областях.

Динаміка оптово-відпускних цін на свинину ІІ категорії в цілому повторює рух закупівельних цін, зауважила експерт. Протягом 2017 року їх рівень зріс на 38,4% і становив на кінець минулого року 74,59 грн/кг. З січня по квітень 2018 року щомісячне зростання оптово-відпускних цін також складає близько 1%. Станом на травень цього року їх середній рівень цін досягнув 77,81 грн/кг. Регіональний розмах цін є суттєвим і складає 2,1 раза. При цьому найвищі ціни спостерігалися у Вінницькій (90 грн/кг) і Луганській (95,26 грн/кг) областях. Найнижчими ціни були в Івано-Франківській (45,3 грн/кг), Полтавській (56,7 грн/кг) та Волинській (61 грн/кг) областях.

«Роздрібні ціни на свинину — особливо на м'якоть — також торік помітно зросли, зауважила науковець. Свинина без кістки на кінець 2017 року коштувала 113,46 грн/кг — на 46,1% більше, ніж у 2016 році. Рівень цін на свинячі відруби стегна (м'ясо з кісткою) підвищився на 38,3% і становив 93 грн/кг. Також спостерігається значне подорожчання сала. Порівняно з 2016 роком рівень цін на цей продукт зріс минулого року на 78,9%», — зазначила експерт.

В динаміці роздрібних цін у травні 2018 року теж має місце їх зниження. Найвища ціна на свинину без кістки у травні 2018 року була у Луганській області — 126,59 грн/кг, найнижча — у Тернопільській області — 102,5 грн/кг. Ціна на свинину з кісткою коливалася в межах від 84,69 грн/кг (Сумська обл.) до 104,78 грн/кг (Кіровоградська обл.). Наприкінці минулого року найдорожче сало — 93,59 грн/кг — було у столиці, найдешевше — 44,99 грн/кг — у Тернопільській області.

«Протягом січня-квітня 2018 року ціна на свинину з кісткою і без кістки на продуктових ринках зросла в цілому за період на 1,5-2%, тобто меншими темпами порівняно із закупівельними та оптово-відпускними цінами. Така ситуація зумовлює ймовірність закладання цінового зростання у наступні періоди. Хоча його суттєво обмежує низька купівельна спроможність населення», — зауважила Ольга Боднар.

На її думку, подорожчання цього виду м'ясної продукції у 2017 року зумовили кілька чинників. Це, зокрема, зменшення пропозиції продукції на ринку внаслідок скорочення поголів'я через спалахи африканської чуми свиней. Протягом 2017 року поголів'я свиней у господарствах усіх категорій зменшилося на 8,2% — до 6,1 млн голів. При цьому найбільших втрат зазнали господарства населення. В результаті обсяги вирощування свиней у живій масі скоротилися проти показників 2016 року на 8,4% — до 531,5 тис. т.

«Негативно на цінову динаміку внутрішнього ринку вплинуло і збільшення обсягів експорту м'яса свиней. Його значною мірою обумовило помітне зростання експортних цін (+32%), зазначила науковець. Протягом 2017 року Україна збільшила зарубіжні поставки охолодженого та мороженого м'яса свиней в 1,5 раза проти 2016 року — до 4,9 тис. т», — пояснила науковець.

Зростанню цінової динаміки на цей вид продукції сприяло і підвищення 2017 року рівня доходів населення, вважає вона. Якщо торік рівень середньої заробітної плати зріс на 46,1%, то ріст роздрібних цін на свинину був у межах 38-46%. Таким чином, зростання доходів певною мірою спровокувало цінове зростання на продовольчих ринках, зазначила експерт.

«Вплив цих чинників також матиме місце і у 2018 році. Крім того відбувається зростання вартості кормів, переважну частину яких складають зернові, — їх ціна у першій половині поточного року зросла на 20-25%. Це дає підстави очікувати подальше зростання цін на свинину у 2018 році, яке до грудня, за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, може скласти до 10%», — спрогнозувала Ольга Боднар.