Виробники козиних сирів змушені шукати працівників по всій Україні

02 січня 2020, 08:00 4275

Одна з найбільших проблем українських фермерських господарств — це кадровий голод у сільській місцевості.

Про це в ефірі радіо «Колос» розповів голова господарства «Українець-Агро» Микола Машук.

Машук зазначає, що «Українець Агро» має чималі потужності з утримання тварин та виробництва сирів, але не може знайти потрібних фахівців. Із 4 навколишніх сіл, де проживає 700 осіб, вдалося залучити лише технолога з виробництва сирів. Що стосується доглядальників за тваринами – завдання виявилось дуже непростим.

«У Богуславі познайомився з Тетяною Сальновою. Вона все життя працювала з тваринами, чудово знає технологію варіння сирів. Спочатку залучали її як консультанта. Зараз Тетяна варить ексклюзивні сири за власними рецептам, які не поступаються імпортним зразкам», — розповідає керівник господарства.

Додає, що виробляють цілу лінійку сирів. Недавно представляли їх в Парижі на виставці SIAL, де дегустатори високо оцінили якість українського продукту.

Джерело фото: Українець Агро // Facebook
Джерело фото: Українець Агро // Facebook

«Людей у селах лишилось мало. Хати пустують, молодь від’їжджає. Є школа, де всього-на-всього 56 дітей. Працювати нікому», — скаржиться фермер.

Спочатку господарство запрошувало до роботи місцевих. Проте вони не хочуть працювати, не знають дисципліни. «Чоловіки п’ють, жінки думають більше про своє господарство, просто відпрацьовуючи на роботі по 8 годин. Я змушений брати на роботу людей по всій Україні на вахтовий метод — два тижні через два», — говорить він.

Джерело фото: Українець Агро // Facebook
Джерело фото: Українець Агро // Facebook

Все ж, є і позитивна тенденція — поступово до роботи в українському селі повертаються заробітчани. Їм пропонують достойні умови праці та зарплатню, житло і навіть харчування за рахунок роботодавця.

Окрім того, господарство починає шукати майбутніх працівників серед студентів профільних навчальних закладів. Зокрема, «Українець Агро» налагоджує співпрацю з Немішаївським коледжом.

«Зустрілися зі студентами та викладачами, я спробував сири, що вони варять, та домовились про можливість проходження практики у нас, — говорить Машук. — В Немішаївському коледжі добре навчають теорії, тому пропоную студентам пройти практику у нас і здобути практичні знання та уміння».

Директор  Немішаївського коледжу Володимир Альохін додає, що з проблемою дефіциту кадрів стикається безліч фермерських господарств.

«Але добре, що фермери зрозуміли — без участі роботодавця не отримати гарного працівника. Та долучаються до спільного навчання студентів», — говорить він.

Зі свого боку Машук додає, що готовий ділитися досвідом зі студентами, які любитимуть свою роботу, мають бажання вчитись, будуть дисциплінованими та чесними.

Джерело фото: Українець Агро // Facebook
Джерело фото: Українець Агро // Facebook

На порядку денному у фермера — знайти ще одного зоотехніка та технолога по переробці молока, доглядачів за тваринами, сироварів.

«Ми плануємо тримати 600 дійних кіз  (маємо доїльний зал на 24 кози, варочний цех на 700 л і на 170 л). Побудуємо ще один варочний цех. Тож потребуватимемо мінімум 6-8 чоловік для догляду за тваринами, 2 зоотехніка, ветеринара, і як мінімум 4 людей — на сироварню», — розповів він.


Для довідки: «Українець Агро» розташоване в Богуславському районі Київської області. Засноване в 2008 р., займається розведенням дрібної рогатої худоби та виробництвом продукції з козиного молока.


Ірина Кравченко, AgroPortal