В Україні продовжує зростати якість молока

26 жовтня 2021, 11:25 2518

Якість промислового молока, поставленого на переробку, продовжує покращуватися.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока, посилаючись на дані Держстату.

Так, обсяг екстраґатунку за 9 міс. 2021 р. зріс на 6,8% проти аналогічного періоду 2020 р., та сягнув 716 тис. т, що відповідає 31,1% у загальній структурі.

 Обсяг молока, зданого на переробку вищим ґатунком, зріс на 1,4% — до 658,8 тис. та складає 28,6% у загальній структурі.

«Поставки першого ґатунку зменшилися майже на чверть — до 823,7 тис. т (35,7% у структурі поставок на переробку), а другого — на 15,2% — до 99,2 тис. т (4,3% у загальній структурі)», — констатують в асоціації.

Як відомо, до 1 січня 2024 р. в Україні передбачено поступовий перехід на харову переробку виключно екстраґатунку молока (кількість соматичних клітин (КСК) до 400 тис./мл, загальна бактеріальна забрудненість (ЗБЗ) до 100 тис./мл).

З 1 січня 2023 р. на харчову переробку допускатимуть лише молоко, що відповідає параметрам екстра та вищого ґатунків (КСК до 400 тис./мл, ЗБЗ до 300 тис./мл).