В Україні зросло виробництво молока на фермах: названо регіони-лідери

22 лютого 2022, 09:53 1147

В Україні у січні поточного року було вироблено 522,1 тис. т молока, що на 1,5% менше, ніж за цей же період минулого року.

При цьому 243,3 тис. т, або 46,6% всього молока було вироблено промисловими господарствами і 278,8 тис. т (53,4%) у господарствах населення, говориться у повідомленні Асоціації виробників молока. 

Промислові підприємства, незважаючи на досить скромні показники росту чисельності корів у січні, показали значне нарощення виробництва молока: в порівнянні з минулим роком обсяги молока зросли майже на 7%, а якщо порівнювати з даними п’ятирічної динаміки — на 9,2%.

«Нарощування виробництва промислового молока цілком очікуване та відбувається завдяки інвестиціям господарств у нарощування продуктивності поголів’я та ефективності виробництва. Проте, як свідчить практика попередніх років, саме показники першого місяця січня Держстат коригує ще впродовж наступних 2-3 місяців, відтак приємний індикатор зростання промислового сектору, очевидно, буде змінено у бік зменшення, проте ми очікуємо, що приріст частки молока від молочно-товарних ферм не буде нижчим 4-5%», — відмічає аналітик АВМ Яна Лінецька.

Найбільший приріст виробництва в МТФ відмічали у Херсонській (+23,7%; 4,7 тис. т), Тернопільській (+21,7%; 11,2 тис. т) та Кіровоградській (+16%; 5,8 тис. т) областях.

Разом із тим, лідерами залишаються Полтавщина (34,7 тис. т), Черкащина (26,5 тис. т) та Чернігівщина (21,5 тис. т).

Показники виробництва в господарствах населення скоротилися на 7,8% у порівнянні з минулим роком. Домогосподарства Київської та Рівненської областей наростили виробництво на 1,7% та 0,9% відповідно. Найбільше молока вироблять господарства населення Вінницької (25,6 тис. т), Хмельницької (22,8 тис. т) та Житомирської (21,8 тис. т) областей.

«У поточному році варто очікувати посилення присутніх на ринку тенденцій — виробництво молока в промислових господарствах буде рости, а в населення — скорочуватися. Проте варто розуміти, що співвідношення виробленого молока в промислових господарствах буде змінюватися протягом року. Особливо у весняно-літній період», — зазначає Яна Лінецька.