Набрали чинності нові вимоги до якості молочних продуктів

15 липня 2019, 16:54 2514

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока та молочних продуктів» (№118 від 12.03.2019 р.) набрав чинності 12 липня.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Як зазначається, цей документ має уніфікувати відповідні українські та європейські вимоги, урегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій та скасувати застарілі норми у цій сфері.

Нові вимоги стосуватимуться усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока та молозива, призначених для власного споживання, та приготування, обробки і зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.

«Для деяких підприємств вимоги даного наказу — це вже сьогодення. Для інших компаній — це можливість вдосконалити власне виробництво. В цілому, передбачається, що нові вимоги стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока вищого ґатунку», — сказав менеджер комітетів ЄБА Євген Кузьменко.

На його думку, оновлення вимог у даній сфері дозволить привести національне законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпечності; зобов«яже переробників слідкувати за показниками якості та безпечності, запровадити принципи ризик-орієнтованих підходів при формуванні періодичності відбору зразків, покладаючи цю відповідальність на учасника ринку, залишаючи за компетентним органом інструмент контролю добросовісності оператора ринку

В ЄБА зазначають, що прийняття даного наказу відразу підвищить рівень якості та безпечності продукції. Адже для цього необхідні комплексні зміни, а саме, законодавчі вимоги до якості мають бути підтримані системою контролю.

В сусідній Польщі вже є досвід проходження цього нелегкого шляху. Головним  чинником  успіху  був  контроль без виключення та  позбавлення на 2 тижні права на реалізацію всієї  молочної сировини підприємства-виробника, якщо вона не відповідає вимогам. Це підняло рівень свідомості та відповідальності виробників  молочної сировини. 

«Тож, якщо ми хочемо мати безпечну та якісну продукцію, необхідно підкріпити законодавче урегулювання якісним державним контролем. Адже від операторів ринку залежить ступінь  виконання  всіх вимог, а від системи державного контролю — наскільки прозоро та послідовно будуть ставитись до перевірки операторів ринку без  жодних виключень», — додають в асоціації.

Перехідний період для адаптації до нових правил для компаній, які орієнтовані на внутрішній ринок, встановлено до 2022 року.