Чим живуть регіони // Львівщина — «фабрика Європи»

21 грудня 2016, 07:00 5884

Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський називає свою область «фабрикою Європи». Дійсно, близькість до кордону з ЄС збільшує привабливість регіону серед інвесторів. AgroPortal.ua дізнався про особливості ведення сільського господарства в Львівській області, а також проблеми, які хвилюють сільгоспвиробників регіону.

Серед усіх областей України в Львівській області проживає найбільше сільського населення —  989,3 тис. осіб, всі 20 районів регіону є сільськогосподарськими. Виробництвом сільгосппродукції тут займаються 1,4 тис. агроформувань, серед яких —  1 тис. фермерських господарств, 23 великі компанії і близько 282,5 тис. домогосподарств.

Обсяги інвестицій в АПК області за 2016 р. склали $36 млн. Найбільшими іноземними інвесторами стали компанії з Нідерландів (тепличне господарство «Галіція Грінері» на площі 5,6 га) та Данії (свинокомплекс компанії «Галичина-Захід» на 70,2 тис. голів.).

Усього в області реалізується 21 інвестпроект за рахунок внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

«Голова обладміністрації, начальник департаменту АПК прислухаються до думки бізнесу, це позитив. Одного разу на одній із нарад виникло питання щодо введення в експлуатацію тепличного комплексу, і його вирішили безпосередньо в ході зустрічі», —  відповідає перший заступник генерального директора ТОВ «Галичина-Захід» Андрій Талама на питання AgroPortal.ua щодо простоти взаємодії інвестора з місцевою владою.

Інвестпроекти, які були реалізовані в області в 2016 р.:

  • ТОВ «Барком» —  цех з виробництва сиру потужністю 306 кг/добу;
  • ТОВ «Д-мікс» —  завод з переробки олійних культур потужністю 50 тис. тонн/рік. На підприємстві встановлено прогресивне обладнання, яке буде працювати на вироблених власними силами альтернативних видах палива;
  • ТОВ «Екогазда» —  молокопереробний цех (виробництво сиру потужністю переробки 3 тонни/добу);
  • ТОВ «НАТТІРА» —  комплекс з утримання свиней потужністю 1000 голів;
  • ТОВ «ЕкоМіт» —  свинокомплекс із розведення товарних поросят потужністю 100 тис. голів на рік;
  • «Грін Гарден» —  фруктосховище, яке складається з 12 холодильних камер загальною ємністю 1500 тонн і сортувальної лінії;
  • ТОВ «Голдчікен» —  реконструйований кормоцех птахофабрики;
  • ФГ «Захід-птиця» —  нове обладнання для пташника на 42 тис. голів;
  • ФГ «Меринос-Захід» —  тваринницьке приміщення на 500 місць для овець;
  • ТОВ «Літинське» —  два тваринницьких приміщення: одне —  для утримання 250 голів свиноматок, друге —  на 200 голів ВРХ.

До кінця року заплановано запуск 3 сімейних молочних ферм і 3 підприємств харчової промисловості.

У цьому році під обробку для сільського господарства в регіоні додатково залучили 23,8 тис. га угідь, все посівні площі в регіоні оцінюються на рівні 660,3 тис. га. За прогнозами директора департаменту АПК Львівської ОДА Наталії Хмиз, у 2016 р. урожай зернових в області складе 1,4 млн тонн, картоплі —  1,6 млн тонн, овочів —  0,5 млн тонн. Виробництво м'яса (у живій вазі) очікується на рівні 0,2 млн тонн, молока —  0,5 млн тонн, яєць —  548,4 млн шт. Але якщо з вирощуванням свиней та овець в області все гаразд, то з ВРХ ситуація, як і по усій Україні, сумна. Щорічно поголів’я скорочується на 4-5%, а 90% його утримує населення. Простимулювати вирощування корів місцева влада сподівається за допомогою просування в регіоні кооперативів.

«У Львівській області активно розвиваємо молочний напрямок, в тому числі і завдяки канадським і датським партнерам. Ми дуже позитивно ставимося до насінництва і виробництва ягід», —  каже Ростислав Замлинський. Дійсно, плодово-ягідні культури розміщені на 14,4 тис. га. За три роки ця площа зросла майже на 10%.

Створення сімейних ферм —  ще одне з ключових питань у розвитку агросектору регіону. У поточному році в області було створено 40 сімейних фермерських господарств, з них 29 —  в м'ясо-молочної галузі, 11 — у садівництві. В рамках проекту уряду Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні» відкрито 9 сімейних ферм. В області також реалізується проект «500 успішних господарств», завдяки якому зареєстровано 8 кооперативів, ще 2 —  на стадії реєстрації.

«Із кожним роком все більш актуальним стає органічне виробництво, перш за все тому, що воно стосується стану здоров'я населення, охорони навколишнього середовища, раціонального використання ґрунтів. Наші виробники вибирають європейський органічний стандарт для виробництва продукції», —  говорить Н. Хмиз. У цьому році посівні площі культур органічного виробництва в регіоні збільшилися на 166 га, до 886 га. Місцеві органи для популяризації екологічно чистих технологій у квітні 2016 р. спільно провели регіональний форум «Органічна Україна —  2016», П'ятий ярмарок органічної та натуральної продукції, фестиваль органічної продукції «Стрий-Органік-Фест». Але локальні виробники органіки вважають, що зусиль місцевої влади недостатньо. Власник ФГ «Костів» в Золочівському районі Богдан Костів заявив про необхідність компенсації з бюджету вартості послуг із сертифікації органічної продукції.

Керівники області звітують і про надання фіндопомоги агровиробникам у 2016 р.: з державного бюджету —  6,8 млн грн, з обласного —  11,3 млн грн, районних бюджетів —  4,2 млн грн. Але до дотацій з бюджету локальні виробники ставляться скептично. «У нас в регіоні є лікувальна вода «Джерельна», вона ще нікого не вилікувала, але і нікому не нашкодила. Нам не потрібна фінансова допомога з боку держави, ми просто хочемо, щоб органи влади виконували ті регулюючі функції, які на них покладено», —  зазначає заступник директора з організації виробництва компанії «Західний Буг» Юрій Одноріг.

За його словами, багато в чому влада регіону в частині взаємодії з бізнесом продовжує гальмувати всіма очікувані реформи. «Ми воюємо вже 5 років з управлінням земельних ресурсів Львівської обл. Уже дійшли практично до рівня губернатора. У серпні цього року у нас на фермі вже повинні були стояти корови, але нам тільки в жовтні виділили землю», —  скаржиться представник компанії. Він також наводить як приклад ситуацію з керівником насіннєвої інспекції в регіоні, якого було викрито на хабарництві в частині сертифікації насіння.

Зараз регіон страждає і через нестачу вагонів-зерновозів. За інформацією учасників ринку, на день Львівська залізниця отримує 9 вагонів-зерновозів. Через це всі елеватори повністю завантажені, продовжувати приймати зерно нікуди, хоча в полях ще залишилася кукурудза. «Ми не виконуємо контракти, які підписали, нам не надходить виручка не тому, що у нас нема зерна, а тому, що державна «Укрзалізниця» не може нас забезпечити вагонами», —  каже львівський бізнесмен.

Незважаючи на низку проблем з логістикою, Львівська область залишається однією з найбільш експортно активних. За 9 місяців 2016 року експортні поставки склали $259,5 млн. Сільськогосподарські підприємства експортують в основному зерно, ріпак, сою тощо до країн Європейського союзу, Азії та Африки. Основними експортерами є ТОВ «Княжі Лани», ТОВ «ЛВ Лімітед», ТОВ «Стрий теплиця», ТОВ «Західний Буг», ТОВ «Барком», ТОВ «Агрофірма Дзвони», ТОВ «Вінал Агро», ТОВ «Млин Агро». Активно в експортному напрямку працює ринок «Шувар».

«Проект ринку «Шувар» є своєрідним мостом між Україною і Польщею. Будь-який виробник Львівської області може презентувати свою продукцію на польській території. У цьому році великий попит з боку наших сусідів був на кавуни, ягоди та інші товари», —  резюмує Наталія Хмиз.


Оксана Пирожок, AgroPortal.ua