Цінове піке. Топ-10 продуктів, які спустошують кишені українців

12 квітня 2022, 06:50 8289

Війна в Україні ускладнила процес забезпечення продовольчої безпеки, адже виробництво і доставка продуктів харчування в певні області стає справжнім випробуванням. Крім того, уповільнення бізнес-активності підприємств, подорожчання пального і ускладнена логістика стали причиною росту цін на продукти, яке по окремих групах товарів сягає понад 20%.

За даними Мінфіну, індекс споживчих цін на продукти харчування в квітні 2022 р. склав 104,67%. Порівняно з попереднім місяцем ціни в середньому зросли на 4,67%.

На період воєнного стану та через погіршення фінансового становища значної частки населення України запроваджений контроль за цінами на ряд соціально значущих продуктів харчування, що становлять першу необхідність: борошно, макаронні вироби, хліб, мʼясо, молоко тощо. Ціноутворення на перелічені продукти контролюють військові адміністрації разом із Нацполіцією, Держпродспоживслужбою, Держлікслужбою. Водночас на всі інші продукти харчування, які не увійшли до переліку, діють ринкові механізми.

За словами аналітика УКАБ Світлани Литвин, з початку війни в Україні зросли ціни на традиційні овочі. Так, середня ціна на моркву зросла на 22% (до 22,30 грн/кг), цибулю — на 13% (до 17,95 грн/кг), капусту — на 11% (до 23,93 грн/кг). 

«Основна причина такого подорожчання — не лише війна в Україні, а й характерний для даного періоду сезонний фактор. Весною запаси зібраної восени продукції починають закінчуватися, і ціна поступово йде вверх. Це може відбуватися аж до надходження нового врожаю», — пояснює Світлана Литвин. 

З 24 лютого 2022 р. трохи знизилася ціна на сало, яке опустилося в ціні на 3% і коштує в середньому близько 159 грн/кг. 

«Хоча сало і належить до традиційних українських страв, але значне зростання ціни на нього протягом останнього року з одночасним зниженням купівельної спроможності українців нині призвело до зниження споживання, а відповідно і ціни. Ці ж причини можуть слугувати поясненням відсутності зростання цін на найбільш дорогий вид м’яса — яловичину, яка коштує зараз близько 210,49 грн/кг», — розповідає аналітик.

Щодо рису — одного з небагатьох представників відділу бакалії, які не підлягають державному моніторингу, то тут спостерігається навіть зниження на 5% — до 38,30 грн/кг. Головними причинами такої ситуації є відносно нижча популярність даної крупи в порівнянні з тією ж гречкою, що і простимулювало зниження ціни.

Деякі молочні позиції демонструють зростання, зокрема кисломолочний сир та сметана, які виросли на 1% та 4% відповідно. Тепер середня ціна на упаковку кисломолочного сиру становить близько 54 грн, а упаковку сметани ємкістю 350 г — 36,30 грн. 

«Для переробних підприємств української молочної галузі характерна часткова логістична віддаленість від сировинних баз, оскільки в основному молоко збирається в господарствах населення та тваринницьких комплексах, які знаходяться поруч. І якраз через часткове пошкодження цих логістичних ланцюжків були проблеми із забезпеченням молока. Наразі вони вирішуються, і більшість молочних переробних підприємств відновлюють свою діяльність», — зауважує Світлана Литвин. 

За оцінками експертів та учасників ринку, подорожчання продуктів харчування буде продовжуватися через ряд об’єктивних причин. Але навіть за вищими цінами імпорт переважної більшості споживчих товарів наразі буде неможливим через валютні обмеження та проблеми з логістикою. Компенсувати в повному обсязі імпортні товари власними силами також буде достатньо складно, оскільки виробництво товарів в Україні різко скоротилося через призупинення діяльності багатьох підприємств у частині регіонів.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua