#Індекс АПК. Рівненська область

04 вересня 2019, 07:00 4827

Для сільськогосподарських угідь Рівненської області характерна велика строкатість ґрунтового покриву. Це пояснюється її географічним розташуванням на території трьох природних зон — Лісостепу, Полісся та Малого Полісся.

У північній частині області найпоширенішими є ґрунти, які мають низьку природну родючість. «Але сучасні технології тепер дозволяють навіть у важких регіонах почати вирощувати культури, які тут раніше не були розповсюджені», — говорить директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

На території області працює 554 сільгосппідприємства різних форм господарювання, в тому числі 373 фермерські господарства. Загалом в обробітку перебуває понад 600 тис. га ріллі.

Переважна більшість агрохолдингів, присутніх на Рівненщині, — це компанії з центрами в інших регіонах України, уточнюють в облдержадміністрації. Крупним місцевим сільськогосподарським товаровиробником є високопродуктивне приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс», яке має в обробітку 25 тис. га землі. На базі цієї різнопрофільної компанії також працюють підприємства з виробництва м’яса, цукровий завод, молочний комплекс. Зокрема, холдинг виробляє 60% усього молока, що надходить від юридичних осіб області.

Про великі амбіції у розвитку органічного виробництва заявляють ТОВ «Дедденс Агро» та ТОВ «Ріттер Біо Агро», котре вирощує зернові, бобові, олійні культури та овочі. Компанія першою в Україні виростила органічний цукровий буряк і отримує з нього сертифікований органічний цукор.

«N.B!» Клуб агроефективності: звідки в Україні перший органічний цукор

Загалом органічним землеробством в області займається 10 суб’єктів господарювання на площі 4,2 тис. га.

Підприємства харчової та переробної промисловості області в основному реалізують свою продукцію на внутрішньому ринку через мережі супермаркетів, ринки тощо.

Враховуючи, що обсяги виробництва продуктів харчування забезпечують потребу внутрішнього використання та споживання населенням, є можливість реалізації окремих видів за межами України. Основні країни, до яких експортуються продукти харчування, — це країни Африки, Казахстан, Молдова, Білорусь та країни Євросоюзу. Найбільші експортери: ПАТ «Дубномолоко» (сири тверді, сири плавлені, суха сироватка), ТОВ «Радивилівмолоко» (масло вершкове), ТОВ «Компанія «Зевс ЛТД» (м'ясо яловиче заморожене).

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Місце в агро вистачає всім

«Для фермерських господарств із площами земель в середньому 2-3 тис. га характерна наявність тваринницької складової, — розповідає в.о. голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. — В основному це найбільш стабільні та ефективні господарства, котрі розпоряджаються власними коштами, забезпечують роботою кілька десятків працівників, впливають на покращення соціальної ситуації у місцевих громадах».

Дрібніші фермери регіону, восновному, орієнтуються на рослинницьку продукцію.

Понад 180 тисяч особистих селянських господарств виробляють сільськогосподарську продукцію на присадибних ділянках, обробляючи 275 тис. га.

Частина дрібних господарств обирають вирощування нішевих культур, ягід, овочів — сфери, де вони не конкурують з крупними агровиробниками. За даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, у цьому складному секторі залишаються ті виробники, котрі подбали про організацію складів, холодильників, початкової переробки.

«Серед овочівників успішно розвиваються господарства, котрі укладають довготривалі договори зі столичними торговельними мережами і вирощують продукцію суворо під їх замовлення», — переконує Надія Переходько.

Останніми роками в області успішно розвивається бджолярство.

«Нинішній сезон приємно відзначається тим, що ми нарешті не мали серйозних нарікань на дві головні проблеми минулих років. Маю на увазі загибель бджіл через нескоординованість роботи фермерів та пасічників, а також рейдерські захоплення, з якими адміністрації доводилося часто розбиратися раніше. Такого негативу область цього року позбулася», — зауважує Ігор Тимошенко.

Кооперативи: розвиваючи власну бізнес-ідею

Область усвідомлює перспективність кооперативного руху, особливо з огляду на розвиток тваринництва. У цьому напрямку дуже результативним виглядає проект створення сімейних молочних ферм UkrMilk Invest. Він розпочався з Рівненщини і вже встиг розповсюдитися на 3 сусідніх регіони.

«N.B!» Як працюють молочні кооперативи

Керівник проекту Сергій Чернієнко розповів, що ініціатори організовують ознайомчі семінари за допомогою місцевих адміністрацій та центрів зайнятості. Охочих створити власну ефективну ферму навчають, консультують і допомагають організаційно, технологічно і фінансами.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Два місяці тому відкрила таку сучасну ферму під назвою «Шедевр» у власній садибі родина Оксани та Олександра Рябій в селі Довгалівка Радивилівського району. Досі Олександрові доводилося заробляти на сім’ю з трьома дітьми за кордоном на будівництвах.

Проект UkrMilk Invest допоміг реконструювати стайню, отримати необхідне обладнання, до власних 3-х корів додати ще 8. Запланували невдовзі подвоїти стадо.

«Зароблені кошти рано чи пізно закінчуються, а тут ми маємо бізнес-ідею, яку будемо розвивати. Хочемо отримувати стабільний заробіток. Молоко регулярно забирає машина з заводу «Радивилівмолоко», — розповідають молоді підприємці.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Їх стайня оновилася впродовж 2-х місяців. Сім’я показує, де вже скоро організують кошару, місце для випасу худоби. На власних паях вирощують корми. Те, що бракує для повноцінної рецептури, допомагають поставити спеціалісти проекту, також забезпечують ветеринарний супровід.

Поступово переоформляють своє ФОП на фермерське господарство сімейного типу.

«Проект супроводжує такі ферми, піклується про їхній бізнес. Тому що відкрити ферму просто, але налаштувати все на отримання гарного прибутку, то вже треба навчитися, — пояснює Сергій Чернієнко. — Головна наша мета — зберегти село як таке. Успішні ферми плануємо об’єднувати в кооперативи, формувати оптимальні партії молока, дбати про підвищення його якості, а отже і ціни».

Коли бізнес-клімат формують агропідприємства

Ігор Тимошенко також розповів про успішні населені пункти, які ефективно наповнюють місцеві бюджети. Серед них вирізняється селище Крупець Радивилівського району, перспективу якому забезпечують саме підприємства агросектору. Оптимістичний бізнес-клімат тут формують дві крупних компанії: агрокорпорація «Крупець» та ТОВ «Радивилівмолоко».

«N.B!» Як і де виготовляють молочні продукти ТМ РадиМо

Зокрема, Анатолій Грисюк свого часу підняв з руїн колишній сепараторний цех і створив сучасне сімейне багатопрофільне підприємство «Радивилівмолоко», знайоме багатьом споживачам за продукцією з торговою маркою «РадиМО». Його потужність виросла з 3 т молока в день до 180-200 т, а кількість працівників з 30-ти збільшилася до 700.

Джерело фото: AgroPortal.ua Анатолій Грисюк
Джерело фото: AgroPortal.ua
Анатолій Грисюк

Довелося реставрувати і поступово добудовувати виробничі потужності без зупинки виробництва. Тепер господар мріє про спорудження поряд абсолютно нового сучасного заводу.

Анатолій Грисюк впевнений, що майбутнє належить саме молоку промислового виробництва, і в зв’язку з цим підтримує тенденцію створення модернових сімейних ферм: «Якщо влітку наша сировина складається на 55% з промислового, а на 45% — із молока населення, то взимку ми споживаємо тільки 25% молока від одноосібників. Переконаний, перспектива — за сучасними технологіями і високою якістю».

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Компанія організувала широку дистрибуційну мережу в містах Західної України, поставляє продукцію в мережі та фірмові магазини, має власні точки збуту. Філіал виробництва вишуканих сирів відкрито у Львівській області. За минулий рік підприємство сплатило 34 млн грн податків.

«Намагаюся стимулювати й колег у галузі, щоби обов’язково організовували переробку, а не поспішали реалізовувати сировинну продукцію, — зауважує Анатолій Грисюк. — Майбутнє тільки за отриманням додаткової вартості».

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Виробництво з новітньою стратегією

Западенці — великі трудоголіки і прагматики, — так говорить про себе і земляків ще один рівненський підприємець, власник компанії «МААНС», що у Здолбунівському районі, Станіслав Середюк: «Ми міцно стоїмо на своїй землі, але одним оком дивимось на Європу».

Джерело фото: AgroPortal.ua Станіслав Середюк
Джерело фото: AgroPortal.ua Станіслав Середюк

Підприємець каже, що йому стало образливо за те, що аграрна Україна не має власного національного бренду в техніці. Тому створив і продовжує укрупнювати власне виробництво жниварок.

Бізнес Станіслава Середюка спочатку ріс на продажах і реставрації популярної імпортної вживаної техніки. Першою в Україні його компанія запровадила гарантію на вживану техніку, пропонувала додаткові послуги та супровід.

«N.B!» Українські жниварки з німецькою якістю

ПП «ВКО «МААНС» нинішнього року відкрило вражаючий виробничий комплекс, на базі якого, до речі, в тому числі циклічно готуватиме професійні кадри особливо дефіцитних професій. Запрограмували дві навчальні аудиторії з модерним інженерним забезпеченням. Тут ділитимуться досвідом професіонали-практики, топ-менеджери крупних заводів і господарств.

Цехи підприємства оснащені високоточними надсучасними станками: «На якості ми не економимо. Вкладаємось по максимуму. Хочу ще за свого життя встигнути побачити мега-успіх нашого бізнесу і нашої країни. У цьому наша амбіція».

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«МААНС» створений спеціально під реалії нашого кризового часу. Його продукція за якістю не поступається імпортним зразкам, а за ціною практично вдвічі дешевша за імпортні аналоги. Тим паче вітчизняні агрегати потрапляють під програму державних відшкодувань за придбання української продукції.

В експериментальних цехах «МААНС» зараз тестуються кукурудзяні, соняшникові, соєві жниварки, ріпакові столи. Керівник гордиться, що його професійній і вмотивованій команді вдалося сконструювати агрегат, якого кілька років поспіль очікували аграрії, але так і не спромоглися дати ринкові крупні міжнародні бренди. У такій мобільності й тонкому відчутті ринку рівненський виробник бачить свою конкурентну перевагу.

Завод також виготовляє дефіцитні запчастини за оптимальними цінами.

Абревіатуру МААНС власники розшифровують не просто як початкові літери імен в родині, а ще й як: «Максимально Аграрна Аналітична Новітня Стратегія».

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Найініціативніших аграріїв регіону 18 жовтня Рівненська облдержадміністрація вже вдруге збере на форум під назвою «Агро-Рівне 2020». Торік найбільша аграрна подія викликала величезний інтерес в області. Особливо зацікавили виступи запрошених спікерів, котрі знайомили із найновішими технологіями в агрогалузі.

«Багато що сприймалося нашими аграріями на рівні космічної фантастики, але вони усвідомлюють, що треба прагнути до більшого і розвиватися. Тому й висловили побажання організувати форум знову, щоби бути в курсі найновіших тенденцій і теж спробувати нові технології», — ділиться очільник області.

Під час форуму на центральному майдані обласного центру відбудеться виставка-ярмарок агропідприємств Рівненщини.


Ірина Садова, AgroPortal.ua