Ні природа, ні картопля не пробачає промахів
Один із найважливіших факторів для отримання якісної продукції — посадковий матеріал, який повинен бути не нижче другої репродукції; більш стійкий до виродження, як-от Беллароза може бути і третьої репродукції, і навіть четвертої, оскільки це один із найстійкіших до виродження сортів.
«Нестійкі до виродження сорти з низьким репродуктивним складом, тобто третя репродукція або й більше, — така картопля цього року просто не зійшла або була дуже зрідженою. Таких проблем по сусідній області, у нас і по всій Україні є багато».
Також важливим фактором є дотримання правильної технології вирощування, наголошує Анатолій Аршулік: «Технологія виробництва картоплі не пробачає промахів, складні кліматичні фактори цього року показали усі слабкі місця вітчизняного картоплярства. Так, у населення дуже багато картоплі пошкоджено шкідниками (дротяниками, личинкою травневого хруща). Тому що або вона не оброблялася, або ж застосовувалися генеричні препарати, що не завжди ефективні. До того ж часто картоплярі не дотримуються норм внесення препаратів».
За несприятливих погодних умов роль захисту зростає. «Якщо обробка необхідними препаратами від хвороб не була проведена вчасно, то, з огляду на температурні гойдалки, активно розвивалися фітофтора, ризоктонія. Остання хвороба, коли картопля тріскається, цього року була поширена не лише на полях дрібнотоварних виробників, а й професійних виробників картоплі. Ризоктонія проявила себе майже скрізь, де не було належного і, головне, завчасного реагування. Фітофтора, у зв'язку зі спекою, швидко й агресивно знищувала наземну масу», — додає картопляр.
Усі ці фактори спричиняють недобір урожаю і погіршення його якості.