Картопля нового врожаю: якісної продукції бракуватиме, особливо під кінець сезону

08 вересня 2023, 05:40 13013

Сукупність негативних погодних умов виявила слабкі сторони технології українського картоплярства: коренеплоди нового врожаю пошкоджені та переважно низької якості, до того ж обсяги посадки були меншими, ніж у минулі роки. Проте за якісну картоплю виробники планують отримати не менше 10-12 грн/кг.

Професіоналів більше не стало

Крім основних виробників картоплі минулого сезону зʼявилися також підприємства-новачки без досвіду, які увійшли до картопляного бізнесу через високі ціни весною 2022 року (в основному площі у таких підприємств були меншими, ніж у професіоналів). Картоплю також традиційно садили господарства населення, які зазвичай на будь-яку кризу реагують розширенням площ. Про це AgroPortal.ua розповів керівник аналітичного напрямку «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін. 

Євген Кузін, керівник аналітичного напрямку «АПК-Інформ: овочі та фрукти»

Якщо розглядати ситуацію в розрізі цих трьох категорій, то вона виглядає так: у професійних виробників площі стабільні, а в деяких випадках навіть розширені; більшість новачків швидко вийшли з бізнесу через відсутність зростання цін на картоплю минулого сезону (з осені 2022 р. по весну 2023 р.); приватні садиби населення, з одного боку, намагалися зберегти площі під картоплею, особливо враховуючи, що населення за час війни в Україні не стало більш заможним, а ціни на крупи, макаронні вироби та інші продукти-конкуренти картоплі не знизилися. З іншого боку, населення весною 2023 року також не змогло продати надлишки картоплі за високими цінами, тому площі можуть дещо коригуватися в бік невеликого зменшення.

Тому питання загальних площ під картоплею дуже неоднозначне. Загалом можна очікувати, що площі під картоплею приблизно залишаться на рівні минулого року. При цьому однозначно, що велика частина виробників-новачків вийде з ринку.

Ціни стимулюють виробництво ранньої картоплі

Щодо географії, то основна частина картоплі вирощувалася в Україні у вільних від окупації областях, тоді як південні регіони були головними постачальниками картоплі ранніх сортів. Виходячи з поточної динаміки цін, виробництво ранньої картоплі дещо розширилося в інших областях України, але несуттєво. 

Рівень внутрішнього споживання картоплі оцінити складно, він залежатиме від повернення чи неповернення людей та умов для проживання в Україні взимку.

До експорту ще далеко

Україна ніколи не була системним експортером продовольчої картоплі, продовжує аналітик. «Постачання за кордон передусім залежали від двох факторів: ціни на картоплю в можливих країнах-імпортерах та пропозиції картоплі в Україні. Певним винятком раніше були постачання ранньої картоплі на ринок білорусі, їх умовно можна було назвати системними, але ця історія завершилася ще декілька сезонів тому, й ринок білорусі зі зрозумілих причин є зараз закритим».

Менше з тим, за два останні сезони (червень-травень) Україна експортувала рекордний обсяг картоплі: 29 тис. т у сезоні-2021/22 та 41 тис. т у сезоні-2022/23.

«Проте це лише 1-2% порівняно з внутрішнім ринком. Тому Україні ще дуже далеко до того, щоб експорт взагалі хоч якось впливав на ситуацію на внутрішньому ринку. До того ж Україна орієнтувалася в основному лише на 2 країни в своєму експорті — білорусь (2021/22) та Молдову (2022/23). білорусь зараз закрита, тому можливості українського експорту є ще більш обмеженими й залежатимуть від ситуації в Молдові та певних інших ринках. Проте навіть у Грузії (експорт 1,6 тис. т у сезоні-2022/23) були серйозні питання щодо якості української картоплі», — підсумував Євген Кузін.

Складний сезон для волинян: виробники зменшили площі під картоплею на 10-15% до попереднього року

Директор СОК «Волинська картопля» Анатолій Аршулік розповів, що для місцевих картоплярів це був дуже складний сезон, а деякі виробники взагалі відмовилися від цієї культури, оскільки поля були залиті. 

Анатолій Аршулік, директор СОК «Волинська картопля»

Через затяжну і дощову весну терміни посадки змістилися. Після посадки близько 1,5 місяця тривала сильна спека, тоді знову стало холодно. Це суттєво вплинуло на якість картоплі, та й на сам урожай. Деякі господарства Волині не висадили картоплю через підтоплення площ навесні. Наприклад, у СОК «Волинська картопля», до якого входить 16 дрібнотоварних виробників, третина взяла паузу та цього сезону відмовилася від вирощування картоплі. На рішення вплинула як погода, так і ціновий фактор, адже минулого року була дуже низька ціна на продукцію. Ті, що садили картоплю, зменшили поля десь на 10-15% до попереднього року.

Ні природа, ні картопля не пробачає промахів

Один із найважливіших факторів для отримання якісної продукції — посадковий матеріал, який повинен бути не нижче другої репродукції; більш стійкий до виродження, як-от Беллароза може бути і третьої репродукції, і навіть четвертої, оскільки це один із найстійкіших до виродження сортів. 

«Нестійкі до виродження сорти з низьким репродуктивним складом, тобто третя репродукція або й більше, — така картопля цього року просто не зійшла або була дуже зрідженою. Таких проблем по сусідній області, у нас і по всій Україні є багато».

Також важливим фактором є дотримання правильної технології вирощування, наголошує Анатолій Аршулік: «Технологія виробництва картоплі не пробачає промахів, складні кліматичні фактори цього року показали усі слабкі місця вітчизняного картоплярства. Так, у населення дуже багато картоплі пошкоджено шкідниками (дротяниками, личинкою травневого хруща). Тому що або вона не оброблялася, або ж застосовувалися генеричні препарати, що не завжди ефективні. До того ж часто картоплярі не дотримуються норм внесення препаратів». 

За несприятливих погодних умов роль захисту зростає. «Якщо обробка необхідними препаратами від хвороб не була проведена вчасно, то, з огляду на температурні гойдалки, активно розвивалися фітофтора, ризоктонія. Остання хвороба, коли картопля тріскається, цього року була поширена не лише на полях дрібнотоварних виробників, а й професійних виробників картоплі. Ризоктонія проявила себе майже скрізь, де не було належного і, головне, завчасного реагування. Фітофтора, у зв'язку зі спекою, швидко й агресивно знищувала наземну масу», — додає картопляр. 

Усі ці фактори спричиняють недобір урожаю і погіршення його якості. 

Приватний сектор демпінгуватиме ціни

За прогнозами директора СОК «Волинська картопля», у вересні, коли приватний сектор, особисті селянські господарства почнуть копати картоплю, вони можуть демпінгувати ціни, оскільки в них немає де зберігати картоплю, тож її потрібно продати, щоб виручити хоч якісь кошти. 

«З реалізацією якісної продукції не буде жодних проблем. Досвід минулих років показує, що ті члени кооперативу, які дотримувалися визначеної технології, мали хорошу якість і врожай та гарну ціну. Навіть минулого року ціна на картоплю з нашого кооперативу була значно вище, ніж по приватному сектору», — пояснив Анатолій Аршулік. 

На його думку, оскільки значна частина населення скаржиться на вкрай низьку якість, буде проблематично забезпечити необхідні обсяги кондиційної продовольчої картоплі до нового маркетингового сезону. 

«Кому потрібна пошкоджена чи побита картопля? Під час приготування доведеться викинути більшу частину. Це некондиційний товар, — вважає Анатолій Аршулік. — Наприкінці сезону можливий дефіцит якісної картоплі. Хто має можливості для збереження врожаю, зможе отримати вищу ціну». 

Ранні сорти дозволяють зловити ціну, але насіння популярних сортів уже в дефіциті

СОК «Волинська картопля» є сертифікованим, внесеним до державного насіннєвого реєстру підприємством. Зараз господарства СОК копають і продають насіннєву картоплю ранніх сортів. Зважаючи на зростаючий попит, очікують на дефіцит насіннєвого матеріалу саме ранніх сортів. 

«Наш кооператив відвідували представники німецької селекційної компанії «Європлант», і, за їхніми словами, цього року насіння популярного сорту Беллароза буде вироблено на 20% менше, ніж зазвичай. Відповідно менша кількість насіння і інших сортів. Причина — в несприятливих кліматичних умовах, що склалися в Європі. Ми вже бачимо дефіцит ранніх сортів, їх просто не вистачає. Адже на наступний рік усі хочуть посадити надранню картоплю, навіть ті, хто ніколи її не садив, з огляду на ціну на першу ранню продукцію. Ті, хто саджали під агроволокно, на Закарпатті отримували по 50 грн/кг. Всі хочуть бути першими і зловити ціну», — пояснив директор кооперативу. 

Найпопулярнішим є сорт Беллароза, раніше його багато закуповували херсонські фермери. Крім нього, є невелика кількість сорту Рів’єра. 

«Херсонцям подобається працювати з Беллароза з погляду технологічності, високої врожайності: на крапельному зрошенні отримували 600-700 ц/га. Кожне господарство висаджувало по 20-25 га. Це була картопля хорошої товарної якості, що на місцевому ринку Копані завжди була затребувана, з ціною на гривню вище, ніж на інші сорти», — зауважив директор СОК. 

Зараз насіннєву картоплю волинського кооперативу закуповують з усіх регіонів країни — від Дніпропетровщини до Закарпаття. Минулого року з'явилися нові клієнти з Дніпропетровської та Чернівецької областей, є села, де в кожній садибі садять по 10-15 га картоплі. 

Ціна на ранню картоплю — 8-10 грн/кг

Продовольчу картоплю господарства СОК реалізують на оптовому львівському ринку «Шувар». Ціна на ранні сорти зараз складає 8-10 грн/кг. Поки продовольчу картоплю не реалізовують, зараз йде копка насіннєвої картоплі ранніх сортів. 

«Урожайність першої репродукції сорту Рів’єра в Луцькому районі складає 45 т/га. Проте варто врахувати, що ми зупинили ріст, провівши десикацію, оскільки нам не потрібні великі плоди, це ж насіннєвий матеріал. Тобто фактична урожайність могла б бути на 20% більшою. Це хороший показник і дуже висока якість», — зауважив Анатолій Аршулік.

Еліта Рів’єри закуповується в Нідерландах через компанію «Агріко Україна», еліта Белларози — напряму в селекційної компанії «Європлант», Німеччина.

Надмірна волога на Черкащині пошкодила врожай

У господарстві «Воля» (Черкаська область) вирощують переважно столовий сорт Solana німецької селекції. Через дощі сезон картоплі не дуже вдалий, розповів керівник ТОВ «Воля» Дмитро Ткаченко. 

Дмитро Ткаченко, керівник ТОВ «Воля»

Через велику кількість дощів якість картоплі не дуже висока. Для нашого господарства це не проблема, оскільки маємо сховище. Поки що збираємо ранні сорти. Урожайність не менша, ніж у минулі роки — є і 400, і 500 ц/га. Реалізуємо на маркети, одразу з поля, цінами задоволені — зараз це 10 грн/кг. Та картопля, що за якісними показниками не фасується для супермаркета, відправляється на переробку на крохмаль у Чернігів.

Брак працівників — основна проблема вітчизняних картоплярів

У СТОВ «Десна» (Чернігівська область) збір урожаю вже почали і показниками задоволені — це 400 ц/га. Також зазначають, що якість краща, ніж минулого року. 

«Це пов'язано з більш-менш адекватними погодними умовами і підвищеною вологістю. Коли картопля ще робила «закладку», було сухо, але пізніше пішли дощі, й вологи на полях було достатньо. Тому картопля виглядає більш-менш якісною», — пояснює власник СТОВ «Десна» Микола Пономаренко.

Площі під картоплю (150 га) у господарстві не збільшували, оскільки на підприємстві катастрофічно бракує кадрів. «Багато людей пішло захищати Вітчизну. Тому обсяги виробництва картоплі зменшили. Це головна проблема усіх аграріїв, не лише наша. Технічне забезпечення є, але не вистачає робочих рук. У нас один водій, а техніки — пять одиниць. Працює три механізатори, і тих ледве вдалося «відвоювати», оформивши на них бронь».

Наявна ціна на картоплю аграріїв не влаштовує, вони очікують, що ціна зросте до 10-12 грн/кг. «Це реально. Якісна картопля прогнозовано коштуватиме 10-12 грн. Це невисока ціна порівняно з іншою продукцією, овочами. Нам потрібна ця ціна для покриття витрат за нашу працю, адже собівартість виробництва картоплі на сьогоднішній день — 8,50 грн/кг», — пояснив Микола Пономаренко.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua