Яблук буде вдосталь, але через низькі ціни садівники переходять на інші фрукти

19 серпня 2023, 06:00 7548

У 2022 році виробники яблук зібрали понад 600 тис. т продукції, але її якість була не найвищою, тож велика частина реалізовувалась максимально швидко через активізацію бойових дій на початку сезону. Водночас десертних яблук стало менше — через дощі й гради восени 2022 року їх зібрали 250-280 тис. т, а у 2021-му цей показник становив 380 тис. т.

Загалом втрати окупованих територій на ринку яблука не надто відчуваються, оскільки основні регіони з професійного вирощування яблук — це насамперед Вінницька, Чернівецька та Закарпатська області, розповів AgroPortal.ua CEO Ukrainian Agricultural Export Association Дмитро Крошка.

«Експорт у сезоні 2022/23 (вересень-червень) склав 36 тис. т, це на 20 тис. т менше, ніж у сезоні 2021/22, однак ми припинили постачання до білорусі, що була основним споживачем. У 2023 році, зокрема, основними покупцями українських яблук виступають ОАЕ, Франція та Швеція», — зазначає він.

Левова частка яблук — з приватних господарств

Нинішнього року, за попередніми оцінками, загальний урожай яблук в Україні перевищить 1 млн т з урахуванням господарств населення, які збирають більшу його частину. 

propData.content.image
Дмитро Крошка, CEO Ukrainian Agricultural Export Association

Галузеві підприємства зберуть приблизно 400 тис. т яблук. Це традиційний обсяг виробництва серед промислових виробників. Валове зниження порівняно з минулим сезоном пояснюється доволі прохолодною і дощовою погодою весною та на початку літа, особливо в деяких регіонах нашої країни, але якість має бути кращою за минулорічну. Це призведе до стабілізації обсягів пропозиції свіжих яблук професійними виробникам як на внутрішньому ринку, так і для закордонних споживачів, і цих обсягів вистачить для покриття дефіциту, який склався у кінці сезону 2022/23. Якість плодів ще залежатиме від погодних умов у найближчі 2-3 місяці.

За його прогнозами, порівняно з нинішніми цінами відбудеться здешевлення продукції, особливо в період максимальної пропозиції, але ціни для експортного яблука не мають зазнавати сильних коливань через складну але стабільну ситуацію з експортною логістикою. 

Минулого року імпорт майже не здійснювався, хоча найбільше яблук було завезено з Польщі — 700 т по 582 $/т. Для України середня експортна ціна склала 390 $/т. 

«Цікаво, що у 2023 році після встановлення високих внутрішніх цін наприкінці весни експорт з України суттєво скоротився. Найбільший вплив на скорочення експорту мало суттєве подорожчання логістики і паралізування контейнерної інфраструктури», — пояснює Дмитро Крошка.

Ціна на яблуко впала, але максимальне зниження цін буде у вересні

Власник 12 га саду в Дністровському районі Чернівецької області Михайло Телешецький зазначив, що ціна на яблуко вже знизилася, оскільки почався збір літніх фруктів нового врожаю. 

«Зараз садівники відпускають на гурт 12 грн/кг. А раніше ціна дійсно була високою: сезон завершувався на 30 грн/кг за зимові яблука. Надалі ціна знижуватиметься — з вересня, коли зростуть обсяги нового врожаю», — розповідає Михайло Телешецький.

За його словами, для садівників, зокрема Буковини, цей рік не є урожайним відповідно до періодичності врожайності яблунь. «У кого торік був урожай, то цей рік немає, і навпаки. По Вінницькій області ситуація краща». 

Садівники переходять на кісточкові культури

Промислові насадження в Україні зменшуються. Так, минулого року викорчували багато садів — як молодих, так і старих. 

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду в Чернівецькій області

Люди не хочуть вже зв'язуватися з яблуком. Немає тих заробітків, яблуко останніми роками вирощувати невигідно. Воно зараз 12 грн коштує, а персик — від 50 грн. З початком повномасштабного вторгнення ціни впали, оскільки попит впав, а на експорт йдуть лише нові сорти — Джероміні, Ред Кап, Голден. Їх лише почали вирощувати, тож обсяги недостатні для виходу на зовнішні ринки. Втім, ціна була хороша: якщо звичайне яблуко продавалося по 6-7 грн, то популярні сорти коштували вдвічі дорожче — 12-14 і 15 грн/кг.

Тож садівники все більше переходять на кісточкові культури — черешню, абрикос, персик. Або ж віддають перевагу літнім сортам яблук, адже їх можна швидко реалізувати. «Зірвав — продав, не потрібне ні зберігання, ні контейнер. Із зимовими сортами не так просто: лише у вересні починається збір, потрібно платити за зберігання. На переробці яблук також не заробиш: здаємо лише ті плоди, що впали. Закупівельна ціна на сьогодні складає 2-2,4 грн/кг за собівартості 6 грн». 

В саду Михайла Телешецького вісім сортів, серед яких Голден, Айдаред, Коста, Ліголь, Гала, Чемпіон. Розширювати плантації поки що не планує, оскільки немає землі. 

«Щоб посадити молодий сад, потрібні великі інвестиції. Раніше обходились без шпалери, на дубових чи інших стовпах. Зараз потрібна міцна бетонна шпалера, один такий стовп коштує близько 1000 грн. На гектар потрібно близько 300 стовпів. Тож не так дорого обходяться саджанці, як шпалера, до того ж потрібно їх встановити, натягнути дріт. Тому за таких цін на яблуко робити це просто невигідно. Звісно, деякі оновлюють сади, але не так масово, як це було 10 років тому», — говорить виробник. 

З початком війни експортна логістика зросла вдвічі

Собівартість виробництва яблук значно виросла, додає керівник USPA fruit Володимир Гуржій. Основні причини, крім повномасштабного вторгнення, — це зміна і фактично подвійне здорожчання логістики, зростання цін на пакувальні матеріали (гофрокартон). Водночас незначне збільшення цін на яблука в країнах-імпортерах не покрило ріст собівартості. Тому додаткові витрати довелося покривати усім учасникам ланцюга постачань — від виробника до експортера. 

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник USPA fruit

Урожай минулого року був більшим, ніж звичайний, тому багато професійних виробників вимушені були продавати яблука ще в період збирання за браком холодильників. Також, зважаючи на ризики та багато невідомих під час воєнного сезону, під пресингом обставин, спричинених перебоями електропостачання, значна кількість фруктів вимушено пішла на переробку, тому під кінець сезону якісного яблука практично не залишилося, а неякісне в умовах обмеженої пропозиції коштувало дуже дорого та продавалось навіть дорожче за експортне. Це не була чиста ринкова кон’юнктура, адже в звичайних умовах вирощеного яблука вистачило б до наступного сезону із запасом.

На його думку, незважаючи на стабільні та умовно сприятливі умови для вирощування яблук цього сезону, урожай буде дещо меншим, що викликано природним фактором циклічності, але в межах звичайного, причому яблук буде достатньо як для внутрішнього споживання, так і для виконання експортних постачань, над якими USPA вже працює.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua