Артишок: головне — не масовість виробництва, а системний підхід покупця до нового продукту

27 березня 2023, 05:45 8355

Артишок в Україні — новий напрям вирощування сільськогосподарської нішевої культури, який лише набуває популярності. Щоправда, це культура не для агрохолдингів та великих підприємств. В Україні артишоком займаються малі фермерські господарства, одноосібники, сімейні ферми та домогосподарства.

Артишок — багаторічна трав'яниста рослина, що дає урожай 3-5 років у теплій європейській частині та Азії. Чим довше росте, тим більший врожай. В умовах українського клімату є загроза вимерзання, тож необхідно в перший рік зібрати максимальний урожай.

«Якщо говорити народними словами, то візуально можна сказати, що артишок — це великий будяк з гострими колючками та багатьма лікарськими властивостями. Щодо площ, я думаю, що його 5-6 га, максимум 8 га на всю Україну», — розповів AgroPortal.ua генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук.

За його словами, артишок — це однозначно кулінарний делікатес у всьому світі. В українських дорогих ресторанах завжди є страви з цього овочу, в супермаркетах артишок продається уже десятки років, але, на жаль, імпортований.

«Українці почали пробувати вирощувати артишок, відпрацювали технологію, набули досвіду і, найголовніше, почали отримувати прибутки за зроблену роботу. Відповідно, стали збільшуватися площі під культурою, створюватися нові робочі місця, і з’явився новий продукт здорового харчування. І це є дуже добре», — зазначає фахівець.

Він додає, що артишок — овочева культура, відповідно, основна частина технології вирощування подібна до овочів. Тобто добрива, засоби захисту є спільними з іншими овочевими культурами. Однозначно, є специфіка в технології. Це схема посадки, вирощування з розсади, кислотність ґрунтів тощо.

За словами Василя Поліщука, вартість насіння артишоку коливається від 0,4 до 1,2 євро. Ціна залежить від селекції (гібрид чи сорт), цілей вирощування (для споживання у свіжому вигляді чи для консервації) та кількості придбаного насіння. Одні й ті самі сорти вирощуються у відкритому та закритому ґрунті. Оскільки це рослина теплолюбна, то добре почувається у теплиці.

«Збирання плодів відбувається лише вручну спеціальними ножицями або дуже гострим ножем. На гектар може бути від 9 до 12 тис. рослин залежно від сорту та схеми висаджування. В Україні одним гектаром площ ще немає. Основні виробники артишоку — малі фермери, одноосібники, сімейні ферми, домогосподарства, що вирощують від кількох десятків рослин до 0,5-0,6 га. Основні покупці продукції — це гурмани та ресторатори або люди, яким прописано вживати артишок із лікувальною метою», — ділиться генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ».

За його словами, в компанії робили розрахунок доцільності вирощування артишоку.

У перший рік необхідно взяти максимальну кількість бутонів з однієї рослини. Причина — загроза вимерзання. Кількість може бути від 6 до 18 шт. залежно від сорту та догляду за рослиною. 

1 кг імпортного артишоку в супермаркетах України коштував 10-12 євро. Вирощений в Україні — 4-5 євро. З однієї рослини можна отримати від 1 до 3 кг.

Зробимо мінімальний розрахунок

Уявімо, що на гектарі росте 9 тис. рослин, відповідно і виходить: 9 тис. рослин х 1 кг/рослини х 4 євро/кг = 36 тис. євро. Віднімемо витрати, і все одно чистий прибуток — десятки тисяч євро з 1 га. 

Але в цій історії головне — не масовість виробництва, а системний підхід покупця до нового продукту. Напрям артишоку є дуже і дуже новим в Україні, тому тут потрібно ще багато працювати усім учасникам — і виробникам, і споживачам, і рестораторам. Необхідно, щоб споживач усвідомлював користь цього овочу для організму і вмів правильно його приготувати. А найголовніше, згідно «золотого» правила маркетингу, — не той, хто кращий, а той, хто перший. У цій історії варто вже діяти, запевняє Василь Поліщук.

На його думку, до цього мають долучитися також лікарі з дослідженнями щодо користі артишоку для організму людини. Так прийнято в цивілізованому світі. Тоді це буде розвиток і здорового харчування, і нового напряму агробізнесу, і створення нових робочих місць тощо.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua