Фермер вирощує 70 сортів інжиру на Херсонщині

21 квітня 2022, 06:50 10097

Фермер Віктор Ковалюк має розплідник площею 15 соток, де вирощує понад 70 сортів інжиру та сад понад 0,25 га для товарного виробництва. Цього сезону виробнику реалізувати вирощену продукцію не вдасться — торгівлі немає, адже територія Херсонської області частково знаходиться в окупації. Тож сьогодні головна проблема людей — знайти харчі для виживання й не попасти під кулі «асвабадітєлєй».

Про це AgroPortal.ua розповів фермер із Херсонщини Віктор Ковалюк.

«Інжир — субтропічна культура, яка потребує багато тепла та вкривання на зиму. В Україні у закритому ґрунті при дотриманні технології її можна вирощувати в усіх регіонах. На крайньому півдні Херсонської, Одеської, Миколаєвської і частково Запорізької областей інжир можна вирощувати у відкритому ґрунті. Залежно від сорту рослина може витримувати у віці 3-х років до -10°С», — розповідає Віктор Ковалюк. 

На плантаціях фермер працює разом із дружиною. Запорука гарного врожаю — правильний догляд. Треба вчасно полити, підживити, обробити ґрунт.

«Для непрофесіоналів найоптимальніше інжир вирощувати в діжках, тоді менше проблем зі збиранням сумарних середньодобових температур, яких для інжиру потрібно за вегетаційний період 3000°С», — каже Віктор Ковалюк.


За його словами, на Херсонщині можна вирощувати усі партенокарпічні сорти. Фермер віддає перевагу тим, які купують оптовики, — крупним, солодким, транспортабельним і таким, що довго лежать без особливих умов для зберігання: Brunswik, Dalmatians, Jin ao fen, Randino та інші. 

«Врожай інжиру збираємо з кінця серпня до морозів, урожайність залежить від тривалості безморозного періоду і середніх температур — чим вони вищі, тим швидше достигає врожай», — розповідає Віктор Ковалюк.

Фермер додає, що в середньому з 3-4-річного куща можна зібрати до 5 кг. За останні два несприятливих роки вони реалізують по 2-3 т свіжих ягід, а ще сушать, в'ялять, виготовляють з них вино, оцет та ферментований чай з листя інжиру. Терпкий, із присмаком кокосу (підходять окремі сорти), він допомагає при нежиті, а також сприяє схудненню для тих, хто займається у фітнес-клубах. 

«Інжир — одна з найдревніших культур, відомих людству, але в промислових масштабах нею мало займаються через кліматичні особливості, нестачу інформації щодо вирощування. Зі свого досвіду можу сказати, що вирощування інжиру в закритому ґрунті рентабельніше за помідори», — підсумував Віктор Ковалюк.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua