Розпочати бізнес під час війни: подружжя переселенців із Маріуполя створює унікальні сублімовані чаї

28 січня 2023, 07:00 5360

Власники бренду сублімованих чаїв Mounsea почали своє підприємництво у жовтні 2022 року, на 9-му місяці повномасштабної війни. На жаль, поки що скуштувати продукт можна не на всій території України, але виробники продовжують працювати та впевнені, що скоро настане перемога, і все зміниться.

Подружжя Христини та Петра Жукових, довго думали і шукали, яка сировина підійде для авторських фруктових чаїв, щоб смак був наче зі свіжих, щоб зберегти максимум корисних властивостей, але при цьому не додавати консервантів. При пропрацюванні кави замовили сублімати для експериментів і зрозуміли, що вони ідеально підійдуть для чаю.

«Наш «секрет» — використання сублімованих ягід і фруктів. Зазвичай для натурального чаю використовують пюре, до якого додають консерванти чи пастеризують. Але у такий спосіб ми б не назвали продукцію 100% натуральною і максимально корисною. Водночас при сублімації продукт зберігає 95% своїх властивостей. Завдяки цьому наш чай — це фактично рідкі (чи питні) фрукти, — розповідають Жукови. — Наразі сублімовану продукцію замовляємо у перевіреного постачальника. Крім того, у складі нашого чаю є чайна троянда, яку ми власноруч перебираємо, відділяючи кожну пелюстку. Також використовуємо імбир, який відбираємо, чистимо, сушимо і перебиваємо самостійно».

Асортимент Mounsea налічує наразі 5 смаків чаю (ананас-чорниця, імбир-ягода, імбир-цитрус, полуниця-троянда, ягідний мікс), які можна придбати у довільному співвідношенні та кількості або набором. Власники бренду помітили, що клієнтам частіше зручніше і цікавіше взяти набір «Дегустаційний», де зібрано по 1 смаку кожного чаю, або «Асорті». Якщо ж говорити про попит, то найчастіше обирають поєднання ананас-чорниця та імбир-цитрус.

Зараз родина Жукових знаходиться у активному пошуку магазинів та закладів, які зацікавлені у продажі їхньої продукції. Сьогодні чай офлайн можна придбати у крамничці Little Mariupol у Дніпрі, а також скуштувати на подіях, що відбуваються у Нижньому Залі у Львові. Також чаї доступні до замовлення у Instagram та на сайті crafta.ua.

«До березня 2022-го ми проживали у моєму рідному місті Маріуполі. Коли нам вдалось звідти евакуюватися, ми поїхали до Львова, адже моя дружина родом звідти, і там нас чекала родина. Як можна адаптуватися до того, що твого дому більше немає? Не певні, як би обернулось наше життя, і де ми були б зараз, якби у нас не було родини у Львові, яка радо прийняла нас у себе. На жаль, знайти житло за розумні гроші, будучи ВПО, та ще й із собакою — ще той квест», — розповідає Петро Жуков.

Та попри все, подружжя будує плани на майбутнє. Серед них — закрити збір на чай для ЗСУ.

Вони готові безкоштовно збирати його і передавати на фронт, але потребують допомоги із закупівлею сировини, тому відкрили збір. Уже домовилися з медичним батальйоном «Госпітальєри» щодо передачі їхнього корисного зігріваючого напою на позиції. Їхня ціль — 1000 пакетів на ротації.

«А ще ми хочемо розширити асортимент. Уже маємо ідеї для крутих нових поєднань смаків, але поки є труднощі з пошуком сировини. Крім того, цьогоріч додамо не лише чай. Плануємо розширення партнерства, вже пропрацювали умови для реалізації та оптової закупівлі, шукаємо магазини і заклади, яким буде цікаво додати нашу продукцію до свого асортименту», — підсумували Жукови.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua