Тенденція поширення суперфудів набирає більших обертів на українському ринку. Актуальність цієї ніші зумовлюється попитом на органічне та здорове харчування серед споживачів. Зокрема, корисні властивості культур цієї групи позиціонують продукцію не лише як харчову, а й як оздоровчу.
Деталями вирощування та збуту чіа з AgroPortal.ua поділився власник ФГ Amarant Bio Юрій Миргород.
«Наша родина відкрила для себе насіння чіа більше 10 років тому, й сьогодні ми продовжуємо його вживати. Самостійно вирощувати цей суперфуд почали у 2020 році», — розповідає Юрій Миргород.
Зараз споживачі все частіше надають перевагу здоровому харчуванню, тому вживання чіа набуває дедалі більшої популярності. Його головною перевагою є високий вміст амінокислот Омега-3. До прикладу, одна столова ложка насіння забезпечує 110% добової норми. Крім того, насіння також містить значну кількість білків, вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Тому в нові види суперфудів виробники дедалі частіше додають насіння чіа.
За даними Volza.com, останні 10 років спостерігається стійка тенденція щорічного збільшення на 5-10% імпорту насіння чіа країнами Європи з країн його традиційного вирощування. Наприклад, у період із березня 2023 року по лютий 2024-го до України було імпортовано 58 партій насіння чіа.
Традиційно чіа вирощують у Латинській Америці (Мексика, Аргентина, Болівія, Парагвай), збираючи урожай 500-1500 кг/га. Ці країни є історичною батьківщиною культури і мають клімат, що відповідає її потребам.
З більшим обсягом агротехнологічних рекомендацій з вирощування чіа та режимами налаштування комбайнів під час його збирання з досвіду країн Латинської Америки можна ознайомитися на сайті Amarant Bio.
У господарстві зосереджуються на реалізації саме насіння чіа. Переробляти на інші продукти харчування наразі не збираються, не вбачаючи у цьому потреби, адже найбільшу користь чіа має у вигляді насіння. Похідна продукція задовольнятиме смакове різноманіття, однак оздоровчі властивості знижуватимуться.
Наразі основною потребою ФГ Amarant Bio залишається пошук фермерів, аграрних компаній та установ для поширення цієї культури в інших регіонах. Власники зазначають, що така співпраця дозволить залучити більшу кількість аграріїв і підвищити прибуток для кожного партнера.
Ціновий сегмент за механізованого догляду складатиме 15 тис./га, за ручного прополювання — 30-35 тис./га собівартості. Наразі Олександр Дуда планує досліджувати культуру за підтримки Державного біотехнічного університету м. Харкова та НУБіП.
На основі досвіду Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції разом з іншими українськими фахівцями працюватиме над узагальненням знань і експериментами з культурою, задіявши аграріїв у різних регіонах. Буде досліджено густоту та терміни посіву, листове підживлення. За словами Олександра Дуди, чіа, амарант і кіноа входять до топ-3 європейських і світових лідерів у категорії псевдозлаків, тому поширення на українському ринку щодня актуалізується та набирає обертів.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua