Вирощування та реалізація: овочівник продає понад 1 тонну батату фейсбучним друзям

04 листопада 2023, 06:00 5985

Головна особливість батату — це те, що він вирощується з розсади. Тож для того, щоб засадити ним велике поле, потрібно мати опалювану теплицю, у якій можна вирощувати розсаду.

Про це AgroPortal.ua розповів одноосібник-овочівник із Полтавщини Сергій Марченко.

Аграрій уже 3 роки вирощує батат. Цьогоріч засадив ним 3 сотки, наступного планує збільшити площу — наскільки вистачить посадкового матеріалу. За попередніми підрахунками, вона розшириться у кілька разів. Вирощування батату не потребує особливої техніки, він досить невибагливий і непогано росте у наших широтах.

propData.content.image
Сергій Марченко, овочівник

Вирощувати цю культуру на невеликих площах неприбутково, тому я хочу їх розширити. Цього року врожайність була близько 2,8 кг з одного куща, що, в принципі, мене дуже потішило. Це була найбільша врожайність за всі 3 роки, які я вирощую батат. На моє щастя, я блогер, маю багато підписників у Фейсбуці, саме їм і реалізую свою продукцію. Цього року мої фейсбучні друзі купили більше тонни батату. Завдяки їм я не стикався поки що з супермаркетами і не пропонував їм свою продукцію.

На його думку, найбільш сприятливими для вирощування батату є південні регіони, адже це рослина з Центральної Америки. Проте з власного досвіду відмічає досить непогані показники врожаю в Пісках-Удайських на Полтавщині, неподалік Пирятина, де знаходиться його поле.

«Я вирощую батат Лос-Анджелес і Борегард, вони показали себе непогано, але досі експериментую і намагаюся знайти цікаві сорти. Для початківців рекомендував би насамперед не робити ставку на один сорт, а взяти кілька і подивитися, які з них ростуть добре саме у вас. На початку у мене було кілька сортів, які проявили себе не так, як хотілось би, і я вибирав декілька з огляду на клімат і нашу місцевість. Цю культуру економічно вигідно вирощувати в Україні, вона цікава, маржинальна, єдиний мінус — це збут. Адже збувати овоч, який коштує близько 100 грн/кг, досить непросто», — зазначає фермер.

Окрім батату, він вирощує моркву, кавуни і помідори. У помідорах сконцентрувався на черрі, вони дають хороший врожай. Кавуни вирощуються теж у Полтавській області, середня вага — 8-10 кг, і це без особливої агротехніки, без поливу.

«Безумовно, фермери, які будуть займатися вирощуванням батату професійно, зможуть досягти набагато більшого. Моє господарство не можна назвати високотехнологічним, воно досить просте, і землі небагато. Це більше схоже на хобі, ніж на бізнес. У помічниках у мене лише одна людина. Ще цього року почав вирощувати цукрову кукурудзу, яка теж себе дуже класно проявила. Тож зараз у мене є лінійка, що включає у себе різні овочі. Вони достигають в різні терміни, і це дуже зручно, адже мої клієнти можуть кілька місяців ласувати тим, що у мене купили», — підсумував Сергій Марченко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua