Зайти в нішу: господарство на Черкащині займається промисловим вирощуванням квасолі

25 лютого 2024, 06:00 10497

Фермерське господарство «АгроСтар» на Черкащині вирощує квасолю з 2010 року. На той час це була нова культура, адже ніхто в Україні не займався нею в промислових масштабах. Тоді ж у господарстві шляхом спроб і помилок розробили технологію з вирощування квасолі та продовжують її вдосконалювати.

У «АгроСтар» для посіву квасолі виділяють у середньому площу в 150 га. Керівник господарства Леонід Самойленко розповів AgroPortal.ua, що вирощують різні сорти продукції — як білі, так і кольорові: Неві Бінс, Мерлін, Каріока, Ред Кідні.

«Урожайність залежить від агрофону й опадів. У середньому це 2,5-3 т/га, але були рекордні роки, коли збирали і по 4,3 т/га», — зазначає Леонід Самойленко. 

За його словами, перед посівом квасолі виконується аналіз ґрунтів, потім розраховується кількість мінеральних добрив. Система захисту залежить від попередника, забур’яненості та складу ґрунту. Проти забур’яненості фермер рекомендує використовувати таку систему захисту: ґрунтовий гербіцид Стомп (3,5 л/га) + Команд (0,1 л/га) + Роубек (0,4 л/га). 

Окрім того на 1 га квасолі «АгроСтар» витрачає: Фюзілад — 1,5-2 л/га, Корум — 2 л/га (страхові гербіциди), Карате Зеон (інсектицид) — 0,15 л/га, Аканто Плюс (фунгіцид) — 0,7 л/га, Реглон (десикант) — 3 л/га. 

Господарство реалізує продукцію як за кордон, так й на внутрішньому ринку. 

«Щодо затратної складової, то в середньому вона дорівнює вартості 1 т квасолі. Загалом ця культура — одна з найрентабельніших, тож українським фермерам варто сфокусуватися на її вирощуванні. Хто займався традиційною соєю, може сміливо сіяти квасолю. Все дуже схоже, але варто проконсультуватися з людьми, які вирощують цю культуру вже не один рік», — радить Леонід Самойленко. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua