Жито: світові реалії та українські можливості

02 жовтня 2017, 07:00 9246

В Україні щорічне скорочення виробництва жита складає 4%. Українські аграрії збирають 400-600 тис. т зерна жита на рік, але більшість його використовується для задоволення внутрішніх потреб.

Культура не користується великою популярністю серед українських фермерів, оскільки є менш маржинальною порівняно з рештою.

Про це свідчать дані дослідження асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, Україна не є значним гравцем на світовому ринку цієї зернової культури. Частка нашої держави минулого року складала лише 0,6% від загального світового експорту.

При цьому об’єми світової торгівлі житом у 2016 році були найнижчими за останні 15 років і склали лише 960 тис. т. Найбільшими експортерами у 2016 році були Польща, Німеччина та Канада із частками 40, 20 та 13%, відповідно.

Починаючи із 2013 року обсяги світової торгівлі житом знижуються щорічно на 20%.