Економіка захисту сої: як знайти баланс між витратами та ефективністю вирощування

24 квітня 2025, 06:00 312

З появою адаптованих сортів сої швидкими темпами зросли площі посівів культури в Україні — у середньому вони коливаються в межах 1,6-2 млн га. Сьогодні Україна входить до десятки провідних країн за масштабами виробництва сої.

Соя належить до високомаржинальних і експортно орієнтованих культур. Близько ¾ українського насіння та соєвих продуктів відправляється за кордон. Основними споживачами даної продукції є країни ЄС, куди український агросектор активно інтегрується. Фермери вирощують лише звичайну (не ГМ) сою. Це особливо важливо розуміти в контексті сучасного сільського господарства з гарантованим контрактуванням за відповідними домовленостями щодо цін і обсягів.

Наступний вектор продажу — це ГМ соя. Цінова політика значною мірою залежить від гравців ринку. А саме: торік ми мали високі ціни (18-19 тис. грн/т), цього ж року за хороших урожаїв в Аргентині та Бразилії йде просідання до 17 тис. грн/т і нижче. Крім того, трейдери в Україні знижують ціну, мотивуючи це недостатньою кількістю білка у насінні, малими обсягами тощо. Платять від 10 до 16 тис. грн/т.

Зниження ціни на сою, за даними аналітиків, зумовлене достатньою кількістю пропозицій бобів на ринку та сформованими запасами сировини у переробників ще з початку сезону.

Такі «гойдалки» у ціновій політиці обумовлюють нестабільність площ посівів культури з року в рік через низьку прибутковість або її відсутність за низьких урожаїв, що значною мірою обумовлено ризиком (посуха в критичний період росту та розвитку). 

Високоякісний посівний матеріал і сучасні технології вирощування мають кращі шанси на отримання стабільних і високих урожаїв за протидії шкодочинним об’єктам і несприятливим факторам довкілля.

Добрий урожай — це той, що відкладається на рахунку виробника сої вагомим прибутком. Як його одержати? 

Виважена стратегія, тактика й алгоритм забезпечать успішне вирощування

Кожний новий рік стає для села дедалі складнішим, але «важкі часи» часто-густо ми створюємо собі самі.

Проблема полягає в тому, що, не маючи чіткої стратегії, тактики, алгоритму отримання планового врожаю, ми вдаємося до ситуативних дій, які аж ніяк не можуть забезпечити успіх. Начебто ніхто не сидить склавши руки: багато метушаться, а як наслідок — недобір урожаю. Ось тут доля й стає важкою.

Тепер перейдемо від філософії до реалій.

Ще до сівби формуємо чітку стратегію, тактику і алгоритм вирощування сої.

Заплануйте урожайність, яка вам матеріально під силу, розраховуйте за технологічною картою, але при цьому майте на увазі: що більший урожай — то більшими будуть витрати на добрива та захист рослин тощо. Тут слід врахувати індивідуальну можливість господарства, щоб вийти на золоту середину — врожайність і затрати, які задовольнили б вас відповідним прибутком.  

Тактика й алгоритм вирощування даної культури повинні бути відображені у технологічній карті та бізнес-плані. Плануйте свої витрати послідовно за періодами (алгоритм) і дотримуйтесь технологічної дисципліни — тільки так можна рухатись уперед.

Рахуємо економіку вирощування сої

Щоб порахувати економіку вирощування сої, варто включити такі статті витрат:

  • оренда землі (коливається від регіону та конкуренції)
  • мінеральні добрива (невелика стаття витрат порівняно з іншими культурами)
  • ЗЗР (значно різниться залежно від ГМ та не-ГМ сортів і займає від 12 до 17%)
  • пальне для обробітку ґрунту, посіву та збирання
  • доробка насіння (сушіння за правильного вибору сорту не передбачається)
  • загальновиробничі витрати (ремонт техніки чи обладнання)
  • адміністративні витрати (оплата праці, забезпечення роботи офісу). 

Загальна мінімальна сума прямих витрат може становити 6500-7000 грн на 1 га. Зважаючи на додаткові затрати, ми наближаємось до мінімальної ціни за 1 т сої — 10 тис. грн. Тобто дрібні фермери за такої ситуації мають, що 1 т насіння сої перекриває всі затрати на 1 га. Так, середні витрати на вирощування 1 га сої за інтенсивної технології в сезоні-2024 становили до 25 тис. грн, при цьому за «нульової» урожайності — 1,4 т/га. Більшість виробників називають цифру до 16 тис. грн/га.

Залежно від обраної технології у господарствах називають різні цифри.

З усіх названих пунктів найбільшою статтею витрат у технології є насіння, і часто фермери намагаються на ньому економити, що є однією з причин зниження врожайності.

Проте не слід забувати, що у рослин є певні можливості. Наше завдання — з’ясувати, чи достатньо їх для досягнення мети: отримання відповідного рівня урожайності з гарантованим вмістом сирого протеїну. А це сьогодні (зміна клімату) дуже важливо. Через значний дефіцит вологозабезпечення в Україні відбулося зміщення кукурудзяно-соєвого поясу — гарантованого вирощування цієї культури — на 210-230 км північніше. Там, де вчора були гарні врожаї сої — сьогодні вони у 1,5 раза менші. Під сою можна дати все, що необхідно, проте якщо кінець липня - 2 перші декади серпня матимуть значний дефіцит вологи (наливання насіння), ми не отримаємо хороший врожай (насіння дрібне, зморшкувате тощо). Крупність насіння сої суттєво впливає на рівень урожайності (пряма залежність).

Моніторинг посівів сої протягом вегетації дасть вам можливість прийняття рішення про додаткові технологічні прийоми (за винятком обов’язкових — інсектициди, фунгіциди та гербіциди). 

Залишаємо для подальшого розгляду тільки ті поля, що, згідно зі стратегією, показують урожайність більшу за мінімально економічно доцільну.

У разі правильної підготовки до посіву та догляду за рослинами, а також за сприятливих погодних умов можна отримати щедрий урожай і мати високі прибутки. 


Сергій Іванюк, менеджер із розвитку агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group